Ponedjeljak, 14 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeDruštvene MrežeKupio kartu za 250.000 dolara i koštao avio-komapaniju 21 milion dolara

Kupio kartu za 250.000 dolara i koštao avio-komapaniju 21 milion dolara

Steven Rothstein, bivši berzanski broker, stekao je slavu zbog nevjerovatne upotrebe American Airlines AAirpass-a, koji je kupio 1987. godine za 250.000 dolara. Ova karta mu je omogućavala neograničena putovanja u prvoj klasi do kraja života. Rothstein je iskoristio ovu priliku maksimalno, obavljajući preko 10.000 letova i prešavši više od 14 miliona milja. A često odlazeći na spontane letove širom svijeta. Redovno je koristio i kartu za saputnika, vodeći sa sobom prijatelje ili čak strance koje je upoznavao na aerodromima, pružajući im priliku da putuju u prvoj klasi.

Njegova velikodušnost se proširila i van njegovih ličnih putovanja. Bio je poznat po činovima dobrote, poput toga da je plaćao letove ljudima u nevolji kako bi ih spojio s porodicama ili im omogućio nezaboravne doživljaje, poput toga da je svećenika odveo u Rim da sretne Papu. Jednom je otputovao u Kanadu samo zbog ručka, a zatim se vratio kući na večeru. Zbog svojih učestalih putovanja, postao je prepoznatljivo lice na aerodromima širom svijeta, a uposlenici American Airlinesa su ga osobno poznavali.

Međutim, 2008. godine Rothsteinova priča je doživjela dramatičan preokret kada ga je American Airlines optužio za kršenje uslova AAirpass-a, navodno zbog korištenja lažnih imena i rezervisanja brojnih letova koje bi kasnije otkazivao. Avio-kompanija je ukinula njegovu kartu, navodeći ogromne troškove, budući da su Rothsteinova putovanja kompaniju koštala oko 21 milion dolara. Unatoč pravnoj borbi, Rothstein je izgubio kartu, čime je okončana njegova era neograničenih putovanja.

Njegova priča, zajedno s pričom drugog korisnika AAirpass-a, Jacquesa Vrooma, naglašava izazove s kojima su se avio-kompanije suočavale s ovim programom, te kako su ga na kraju ukinule kako bi spriječile dalju finansijsku štetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -