Srijeda, 19 Juna, 2024
HomeVijestiBiHPromjene u izboru članova biračkih odbora za lokalne izbore

Promjene u izboru članova biračkih odbora za lokalne izbore

Centralna izborna komisija (CIK) je donijela promjene u načinu izbora članova i zamjenika članova biračkih odbora za lokalne izbore 2024. godine. Prema usvojenoj instrukciji, pravo predlaganja za dodjelu pozicija imaju političke stranke, nezavisni kandidati, koalicije i liste nezavisnih kandidata koji su osvojili mandat na lokalnim izborima 2020. godine.

Pored političkih stranaka koje su osvojile mandat na lokalnim izborima 2020. godine i imaju ovjerenu kandidatsku listu za učešće na lokalnim izborima 2024. godine u određenoj izbornoj jedinici, pravo predlaganja imaju i političke stranke koje su osvojile mandat u okviru koalicije, ali imaju samostalno ovjerenu kandidatsku listu za izbore 2024. godine. Također, nezavisni kandidati koji su osvojili mandate na lokalnim izborima 2020. godine kao dio liste nezavisnih kandidata i imaju ovjerenu kandidatsku listu za izbore 2024. godine također mogu predlagati članove biračkih odbora.

Osim toga, koalicije koje imaju ovjerenu kandidatsku listu za izbore 2024. godine, a u kojima su jedna ili više političkih stranaka koje su osvojile mandate na lokalnim izborima 2020. godine, samostalno ili u okviru koalicije, također mogu predlagati članove biračkih odbora. Isto vrijedi i za liste nezavisnih kandidata koje imaju ovjerenu kandidatsku listu za izbore 2024. godine, a u kojima su jedan ili više nezavisnih kandidata koji su osvojili mandate na lokalnim izborima 2020. godine.

Ove promjene su učinjene kako bi se osigurala veća inkluzivnost i raznovrsnost u sastavu biračkih odbora. Novom instrukcijom je postignuta veća demokratičnost u procesu izbora članova i zamjenika članova biračkih odbora za lokalne izbore.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -