Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHRenoviran objekat u Oružanim snagama BiH zahvaljujući donaciji Velike Britanije

Renoviran objekat u Oružanim snagama BiH zahvaljujući donaciji Velike Britanije

U sklopu projekta “Žene, mir i sigurnost” u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, otvoren je renovirani objekat koji je rezultat donacije Velike Britanije. Finansiranje radova na renoviranju kasarne “Rajlovac” i uspostava sistema tehničke zaštite je bila značajna podrška Ambasade Velike Britanije reformi odbrane i opremanju Oružanih snaga BiH.

Na svečanom otvaranju, generalpukovnik Anto Jelez zahvalio je Ambasadi Velike Britanije na finansijskoj podršci i dugogodišnjem doprinosu u unapređenju kapaciteta OS BiH. Sada renovirani objekat straže i uveden sistem tehničke zaštite u kasarni “Rajlovac” predstavljaju samo mali dio projekata koje je Velika Britanija finansirala.

Ambasador Reilly naglasio je da izvedene nadogradnje u kasarni “Rajlovac” pokazuju kako moderna tehnologija može povećati sigurnost i efikasnost vojnih objekata koji su ključni dio državne infrastrukture. Također, on je istakao da je Ambasada Velike Britanije uložila više od milion funti kroz “Žene, mir i sigurnost” mrežu načelnika odbrane i više od dva miliona funti u ključne infrastrukturne projekte. Ambasador je izrazio nadu da će nastaviti pružati podršku OS BiH u budućnosti.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Gojko Knežević istakao je da trenutno u Oružanim snagama BiH rame uz rame s muškarcima služi i 875 žena, što čini 10,4 posto ukupnog osoblja. Ova brojka pokazuje napredak uključivanja žena u vojne institucije i njihovu sve veću ulogu u odbrani i sigurnosti zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -