Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHPolicija preda Tužilaštvu osumnjičenog za organiziranje kriminalne grupe u BiH

Policija preda Tužilaštvu osumnjičenog za organiziranje kriminalne grupe u BiH

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske predali su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine osumnjičenog Marka Ikića. Ikić, koji je rođen 1963. godine u Kalesiji i nastanjen u Zvorniku, državljanin je Bosne i Hercegovine.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu pod kodnim nazivom “Verona”. Sumnja se da je Ikić organizirao kriminalnu grupu i zajedno sa drugim osobama sudjelovao u nezakonitom pribavljanju osobnih dokumenata Bosne i Hercegovine za pripadnike organiziranog kriminala iz BiH i regije.

Prema prikupljenim podacima, Ikić i njegove povezane osobe na nezakonit način te putem krivotvorenih dokumenata stjecali su važeće CIPS dokumente na tuđe identitete. Time su omogućavali počiniteljima kaznenih djela skrivanje od traženica i potraga policijskih i pravosudnih agencija Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja.

Prilikom pretresa Ikićevog doma, izvršenog po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pronađeni su razni dokumenti, obrasci i pečati različitih institucija i ustanova. Pretpostavlja se da su korišteni za izvršenje kaznenih djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, nadležna tužiteljica donijet će odluku o pokretanju prijedloga za pritvor, kao i planiranim istragama i aktivnostima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -