Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiSvijetPreminuo penzionisani astronaut Vilijam Anders, autor slavne fotografije "Izlazak Zemlje"

Preminuo penzionisani astronaut Vilijam Anders, autor slavne fotografije “Izlazak Zemlje”

Penzionisani američki astronaut Vilijam Anders tragično je poginuo jučer u avionskoj nesreći. Anders, koji je snimio slavnu fotografiju “Izlazak Zemlje” tokom misije Apolo 8, upravljao je malim avionom koji se srušio u državi Vašington.

Vilijam Anders, koji je imao 90 godina, bio je jedan od prvih ljudi koji su kružili oko Mjeseca. On je bio jedina osoba u avionu koji se srušio u blizini obale ostrva Džons. Ova nesreća je izazvala veliku potresenost u astronautskoj zajednici i među ljubiteljima svemira.

Anders je bio za upravljačem vlastitog starinskog jednomotornog aviona T-34 Mentor u trenutku nesreće. Lokalni mediji prenose da je avion strmoglavio i udario u vodu neposredno prije nego što je pao u blizini obale. Precizni uzroci nesreće se još istražuju.

Vilijam Anders je bio astronaut NASA-e i član treće grupe astronauta od 1963. godine. Međutim, nije otišao u svemir sve do decembra 1968. kada je Apolo 8 poletio na historijsku misiju. Ova misija je bila prva s posadom koja je napustila Zemljinu orbitu i putovala do Mjeseca.

Tokom misije Apolo 8, Anders je snimio ikoničnu sliku Zemlje koja se uzdiže iznad horizonta Mjeseca. Ova fotografija je postala jedna od najpoznatijih fotografija u historiji astronautike. Vilijam Anders i ostala dvojica astronauta, Frenk Borman i Džejms Lovel, su dočekani kao nacionalni heroji kada su se vratili na Zemlju.

Njihova hrabrost i misija Apolo 8 su otvorili put za slijetanje Apola 11 na Mjesec sedam mjeseci kasnije. Vilijam Anders će zauvijek ostati upamćen kao član posade Apola 8 i autor slavne fotografije “Izlazak Zemlje”.

Ova tragična vijest je potresla svijet i podsjetila nas na hrabrost i rizike koje astronauti preuzimaju kako bi proširili granice ljudskog istraživanja svemira.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -