Četvrtak, 22 Februara, 2024
HomeAktuelnoPOGLEDAJTE  IMENA SVIH PREDLOŽENIH MINISTARA ZA VLADU FBIH

POGLEDAJTE  IMENA SVIH PREDLOŽENIH MINISTARA ZA VLADU FBIH

Nakon što je predložen novi sastav Vlade Federacije BiH promijenio se i odnos stranaka u novoj vlasti.

SDP će imati premijera FBiH Nermina Nikšića te pet ministara i to Vojina Mijatovića (Ministarstvo obrta i razvoja), Nerina Dizdara (Ministarstvo za izbjeglice), Jasnu Duraković (Ministarstvo obrazovanja), Vedrana Lakića (Ministarstvo energije, rudarstva i industrije) te Nedžada Lokmića ( Ministarstvo za boračka pitanja).

Po dva ministra imat će Naša stranka i Narod i pravda. Ministri iz Naše stranke bit će Nasiha Pozder (Ministarstvo turizma i zaštite okoliša) i Amir Hasečić (Ministarstvo trgovine).

Ministri NiP-a bit će Adnan Delić (Ministarstvo za rad i socijalna pitanja) i Kemal Hrnjić (Ministar poljoprivrede).

Ministri HDZ-a BiH će biti Toni Kraljević (Ministarstvo finansija), Sanja Vlaisavljević (Ministarstvo kulture i sporta), Vedran Škrobić (Ministarstvo pravde), Andrijana Katić (Ministarstvo prometa i komunikacija) i Željko Nedić (Ministarsvto prostornog uređenja).

HDZ 90 imat će jednog ministra koje im je prepustio iz svoje kvote HDZ BiH, a to će biti Nediljko Rimac (Ministarstvo zdravstva).

Kao nezavisni kandidat Ramo Isak bit će ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Vladu trebaju povrditi predsjednica i potpredsjednici Vlade FBiH osim ako visoki predstavnik Christian Schmidt ne nametne novu odluku za formiranje vlasti u FBiH, a što se najavljuje.

Potpresjednik FBiH Refik Lendo kazao je kako ga niko nije konsultirao u vezi s novim spiskom kandidata.

– Bradara ni Stojanović, oni su taj dio promijenili i vrše pritisak na mene da ja to potpišem. Ja to neću potpisati. Vrše pritisak da imaju parlamentarnu većinu. Je li to u dogovoru sa visokim predstavnikom? Mislim da jeste. Traže načina kako da donesu odluku. U svakom slučaju to što rade, građane treba da zabrine kada je pitanju i Ustav FBiH, kako prave većinu… – rekao je Lendo za Faktor.ba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -