Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHMaraton mira: Emir Hastor i prijatelji iz Goražda će pretrčati 180 kilometara...

Maraton mira: Emir Hastor i prijatelji iz Goražda će pretrčati 180 kilometara do Srebrenice

Maraton mira, tradicionalni događaj koji simbolično prelazi put kroz nekadašnje zaštićene zone UN-a, ove godine će biti ispunjen posebnim emocijama. Osam maratonaca, među kojima je i jedan od najuspješnijih bh. atletičara Emir Hastor, će preći put dug 180 kilometara sa željom da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Hastor je istakao da se svake godine prilikom prolaska kroz Goražde polaže cvijeće na spomen obilježja poginulim braniocima, pripadnicima MUP-a i ubijenoj djeci Goražda. Nakon toga, put se nastavlja prema Žepi gdje će se također pokloniti žrtvama i braniocima. Put prema Srebrenici će biti nastavljen 10. jula u jutarnjim satima.

Ove godine, maratonu su se pridružili i prijatelji iz goraždanskog Udruženja za promociju brdskog biciklizma Nature riders, koji će preći put zajedno sa maratoncima. Cilj im je da pokažu solidarnost sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

Goražđani će, također, obilježiti 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. Učestvovaće u aktivnosti “Stani za čovječanstvo”, koju organizuje Muftijstvo goraždansko. Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, Refik ef. Čaušević, naglašava da će u toku učenja Salle saobraćaj biti obustavljen na Trgu branilaca grada.

Efendija Čaušević ističe da je ovaj simboličan čin poruka da se ne smiju zaboraviti stradanja koja su se desila, te da je važno da stanemo i razmislimo o tim događajima. Ova aktivnost je i podrška majkama Srebrenice i drugim majkama čiji su sinovi ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Maraton mira i aktivnosti koje se organizuju povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, predstavljaju načine da se solidarnost, sjećanje i poštovanje prema žrtvama genocida izraze na simboličan način.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -