Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoKoja zanimanja će umjetna inteligencija prva zamijeniti?

Koja zanimanja će umjetna inteligencija prva zamijeniti?

Nova otkrića u umjetnoj inteligenciji najviše će pogoditi radnike telemarketinga i profesore koji predaju jezike, književnost i historiju u srednjim školama.

Pitate se hoće li umjetna inteligencija uskoro preuzeti vaš posao? Grupa profesora sa uglednih američkih univerziteta pokušala je odgovoriti na pitanje koje bi profesije uskoro mogle biti najviše ugrožene novom tehnologijom?

Grupa profesora sa Univerziteta Prinston u Njujorku i Univerziteta u Pensilvaniji, sa svojim novim radom, prikladno naslovljenim, Kako će sistemi za ćaskanje kao što je ChatGPT uticati na profesije i različite industrije, bacila je novo svetlo na promene koje je doneo veliki napredak takve tehnologije.

Iako naučni rad tek treba recenzirati, rezultati su fascinantni, piše portal Futurism.

Vjerujemo da će nova otkrića u umjetnoj inteligenciji najviše pogoditi radnike telemarketinga i profesore koji predaju jezike, književnost i historiju u srednjim školama.

Među glavnim industrijama u kojima bi umjetna inteligencija mogla postati dominantna su pravo i finansijski sektor.

Ključno je bilo mapirati deset područja u kojima je umjetna inteligencija napredovala, kao što su: prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modeliranje jezika, apstraktne strateške igre itd. i upariti ih sa 52 vještine koje ljudi koriste u svojoj profesiji, najavio je jedan od profesora, pozivajući se na pomenuti naučni rad.

Stoga bi nastavnici i zaposleni u finansijskim uslugama, prema ovim istraživačima, mogli biti prve žrtve ChatGPT-a. Ali treba naglasiti da ChatGPT još uvijek nije najprecizniji u pružanju činjeničnih informacija, što dovodi u pitanje kako će onda poučavati o istoriji.

Jednako tako, ChatGPT nije mnogo napredan u matematici, što je, naravno, neophodna vještina za finansijski sektor.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -