Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoIzvoz australijskih usjeva postavljen je na rekordan nivo

Izvoz australijskih usjeva postavljen je na rekordan nivo

Predviđa se da će poljoprivrednici ove zemlje dočekati svoju najvredniju godinu ikada.

Predviđa se da će poljoprivredni izvoz dostići rekordnih 75 milijardi dolara (62,3 milijarde funti) u godini do kraja juna, prema australskom Birou za ekonomiju poljoprivrede i resursa (ABARES).

Rat u Ukrajini podigao je cijene robe uključujući pšenicu, najveći poljoprivredni izvoz Australije.

“Imali smo nevjerovatnu sreću. Taj visok nivo proizvodnje svakako je rezultat kiše, ali i padanja u pravo vrijeme”, rekao je za BBC Tony Bačić, direktor La Trobe instituta za poljoprivredu i hranu u Melburnu.

“Zvijezde su bile poređane. Da su kiše došle malo kasnije ili se nisu osušile na vrijeme, mogli bismo izgubiti veliki urod”, dodao je on.

“Izvoz australijskih usjeva postavljen je na rekordan nivo, vođene izuzetnim uslovima rasta i visokim cijenama robe”, rekao je Jared Greenville iz ABARES-a u izjavi u utorak.

“Nacionalna proizvodnja ozimih usjeva je potaknula većinu ovih rezultata, a ozimi usjevi procijenjeni na novi rekord od 67,3 miliona tona u 2022-23”, dodao je on.

Cijene su također potaknule suše u drugim velikim izvoznicima i rat u Ukrajini, koja je bila glavni dobavljač žitarica, uključujući pšenicu, rekao je Greenville.

Međutim, dodao je da se u narednim mjesecima očekuju sušniji uslovi sa ublažavanjem klimatskog fenomena zvanog La Niña.

Tokom posljednjih nekoliko godina, uzastopni periodi La Niñe snizili su globalne temperature i donijeli obilne kiše u zemlje poput Kanade i Australije.

Sonia Akter, viši predavač na Australijskom nacionalnom univerzitetu, vjeruje da je povećanje proizvodnje u Australiji “premašilo gubitke zbog štete od poplava i poremećaja”.

Izvoz australijskih usjeva rekordan nivo

“Međutim, ovo će se vjerovatno promijeniti sljedeće godine jer klimatske prognoze sugeriraju sušnije vrijeme. Konzistentno, australijski obim izvoza ključnih prehrambenih proizvoda će također vjerovatno značajno opasti”, rekla je gospođa Akter.

Kao i zemlje širom svijeta, Australija je pogođena problemima u lancu opskrbe hranom uzrokovanim ratom u Ukrajini i pandemijom Covid-19.

Na proizvodnju hrane u Australiji takođe su uticali ekstremni vremenski uslovi. Na primjer, velike poplave na istočnoj obali zemlje prošle godine uzrokovale su nestašicu svježeg voća i povrća.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -