Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoUkrajina poriče prijavu povezanosti s napadom na Sjeverni tok

Ukrajina poriče prijavu povezanosti s napadom na Sjeverni tok

Ukrajina je negirala bilo kakvu umiješanost u napad u septembru prošle godine na plinovode Sjeverni tok, kojim se ruski gas prenosio u Evropu.

Primjedbe Kijeva uslijedile su nakon izvještaja New York Timesa, koji citira anonimne američke obavještajne službenike koji sugeriraju da je za to kriva proukrajinska grupa.

U odvojenom izvještaju, njemački mediji navode da istražitelji vjeruju da su identificirali čamac kojim je postavljen eksploziv.

Isporuka gasa kroz gasovod obustavljena je prije eksplozija.

Rusija je zatvorila gasovod Sjeverni tok 1 u avgustu prošle godine, tvrdeći da mu je potrebno održavanje. Sjeverni tok 2 nikada nije pušten u promet.

Nepoznat je tačan uzrok eksplozija 26. septembra koje su pogodile gasovode za prirodni gas, ali se veruje da su napadnuti.

Moskva je okrivila Zapad za eksplozije i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da ih nezavisno istraži.

NATO i zapadni lideri su prestali da direktno optužuju Rusiju, iako je EU ranije rekla da Rusija koristi svoje gasovode kao oružje protiv Zapada.

U utorak je New York Times izvijestio da su novi obavještajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerirali da je proukrajinska grupa izvela napad na plinovode Sjeverni tok.

Pozivajući se na anonimne američke zvaničnike, u izvještaju se navodi da nema dokaza da su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili njegovi najviši poručnici bili umiješani u operaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -