Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHFederalna vlada najavljuje: 108 projekata vrijednih 15,8 milijardi KM!

Federalna vlada najavljuje: 108 projekata vrijednih 15,8 milijardi KM!

Stvoreni su svi preduvjeti za veći investicijski ciklus i direktno će utjecati na rast BDP-a, kaže Jelka Milićević

Ako budu ispunjene najave federalne ministrice finansija Jelke Milićević, veći bh. entitet trebao bi uskoro konačno postati veliko gradilište.

Bura poslije zatišja

Prema planu javnih investicija koji je izradilo Ministarstvo finansija FBiH, od 2019. do 2021. godine provest će se 108 velikih projekata vrijednih 15,8 milijardi KM.

Od toga se 12 milijardi odnosi na kandidirane, a 3,7 milijardi KM na projekte čija je provedba u toku.

– Stvorili smo sve preduvjete za veći investicijski ciklus vezan uz infrastrukturu. Prema našim procjenama, te investicije direktno će utjecati na rast BDP-a. Poslije zatišja koje smo imali u protekle četiri godine, došli smo u situaciju da investicije intenziviramo. Nema razloga da se ne poveća i zaposlenost i da će se ozbiljno pristupiti realizaciji ovih investicija u naredne tri godine – kaže za „Avaz“ ministrica Milićević.

Ključne dionice

Inače, u programu kandidiranih projekata za ovu godinu je proširenje terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo, zatim gradnja malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice, blok 8-300 Termolektrane Kakanj, blok 7-450 TE Tuzla.

Također, „Autoceste FBiH“ imaju zaokružen finansijski plan od kreditora skoro 500 miliona maraka za početak radova na tri ključne dionice na autoputu Koridora 5C: Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica, Vranduk – Ponirak te najvrednija Počitelj – Zvirovići.

U planu je i gradnja brze ceste Mostar – Široki Brijeg, poddionica sjeverna obilaznica Mostar, te gradnja aerodroma Golubić u Bihaću.

Ključni  projekti su putna infrastruktura i investicije u energetskom sektoru.  

 Lanjska ulaganja po kantonima

107,07 miliona KM iznosila su ulaganja prošle godine u projekte u Zeničko-dobojskom kantonu, što čini ukupno 46,19 posto svih ulaganja u Federaciji

22,56 miliona KM odnosi se na ulaganja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -