Piralen u “Incelu” ekološka bomba

Piralen je prava ekološka bomba i mnogo veća opasnost po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog svijeta ne samo Banjaluke nego i šireg prostora. O ovoj činjenici moramo voditi računa kako ovaj slučaj ne bi imao i međunarodne implikacije" istakao je ministar Šarović

0
109

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović komentarišući aktuelnu situaciju oko industrijskog otpada u krugu fabrike “Incel” u Banjaluci upozorio je danas u Bjeljini da je problem sa otrovom piralenom u “Incelu” mnogo veći nego što i možemo zamisliti.

“Ovaj najteži industrijski otpad je prava ekološka bomba i mnogo veća opasnost po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog svijeta ne samo Banjaluke nego i šireg prostora. Postoje ozbiljne sumnje da ovaj nezbrinuti otrovni materijal sadrži i teške metale koji se u prirodi prenose na drugačiji način nego što je to klasicno zagađivanje zemljišta. O ovoj činjenici moramo voditi računa kako ovaj slučaj ne bi imao i međunarodne implikacije” istakao je ministar Šarović. 

Ministar Šarović je ukazao da je Republika Srpska trebala odgovornije da postupi u otklanjanju industrijskog otpada. 

“Prava je šteta što nismo u 2013. godini iskoristili veliki projekat UNDP-a koji je Bosni i Hercegovini obezbijedio sredstva za prikupljanje 200 tona opasnog industrijskog otpada i njegov transport i uništavanje u Francuskoj. Federacija BIH je prijavila i prikupila približno 100 tona opasnog industrijskog otpada, a Republika Srpska nažalost samo 10-ak tona, ali ne i iz `Incela`. Zašto su građani Banjaluke nepotrebno izloženi riziku dodatnih 6 godina to je pitanje za druge”, pojasnio je ovu vrlo dramatičnu situaciju ministar Šarović. 

(Vijesti.ba / BN)