Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHDodikova donacija islamskom centru pod zastavom IZ-a i RS-a: Gdje je zastava...

Dodikova donacija islamskom centru pod zastavom IZ-a i RS-a: Gdje je zastava BiH?

Član Predsjedništva BiH donirao je 100 hiljada KM za izgradnju Islamskog centra u Doboju. Muftija banjalučki Nusret Abdibegović odmah je izjavio da je ukupan ambijent u RS-u pozitivan, a jučerašnji sastanak pod vodstvom dobojskog imama Bajre Džafića održan je pod zastavama Islamske zajednice i RS-a, bez zastave BiH.

“Zadovoljan sam napretkom u međusobnoj saradnji, jer samo tako možemo da čuvamo naše načine života, mir i stabilnost”, ocijenio je Dodik jučer u Doboju nedugo nakon što je podržao kontroverznog književnika Petera Handkea koji otvoreno negira genocid u Srebrenici dok simpatiše velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića.

Izjavu o “arlaukanju sa džamija”, kako je Dodik nazvao ezane, jučer je zaboravio muftija banjalučki Nusret Abdibegović. Muftija je zaboravio i prijetnje imamima, skrnavljenje džamija te napade na povratnike u RS-u. Kaže banjalučki muftija kako je zahvalan Dodiku na pomoći te da je ukupan ambijent u Republici Srpskoj pozitivan.

Muftija tvrdi “pozitivan ambijent”

“Zahvalan sam članu Predsjedništva BiH na pomoći Islamskoj zajednici i vjerujem da ćemo uz pomoć zvaničnika Republike Srpske u Banjoj Luci izgraditi medresu”, rekao je Abdibegović.

Glavni dobojski imam Bajro Džafić zahvalio je Dodiku za uručena sredstva i podsjetio da je izgradnja centra počela 2015. godine. A nakon što je Dodik obećao značajan iznos novca, sjeli su u toplije prostorije te ugodno ćaskali uz sok.

No, za oko nam je zapalo da je sastanak muftije, imama, člana Predsjedništva BIH te gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića i bivšeg gradonačelnika, a sada državnog parlamentarca, Obrena Petrovića održan pod zastavom Islamske zajednice BiH i bh. entiteta Republika Srpska.

IZ BiH za Klix.ba: Ozbiljan propust!

Zastave BiH u prostoriji gdje je održan sastanak nije bilo. Nakon što smo zatražili očitovanje Islamske zajednice BiH i objašnjenje zašto je izostala zastava BiH, ukoliko su tu bila druge, za Klix.ba je odgovoreno:

“Rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Doboj načinilo je ozbiljan propust u aranžiranju prostorije za susret predstavnika Islamske zajednice sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom kada su istaknute samo zastava IZ u BiH i bosanskohercegovačkog entiteta RS. Islamska zajednica ovo smatra ozbiljnim propustom, zbog čega se izvinjava svim svojim članovima i pripadnicima, a unutrašnjim procedurama će biti ustanovljena odgovornost nadležnih organa Islamske zajednice”, rečeno nam je.

Istovremeno Islamska zajednica je pozdravila susrete i saradnju predstavnika Islamske zajednice sa svim nivoima vlasti u BiH kako bi se osigurala prava građana muslimana na svakom dijelu njene teritorije.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -