Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHDodik traži smjenu Lagumdžije, Konakovića i Bećirovića

Dodik traži smjenu Lagumdžije, Konakovića i Bećirovića

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, iznio je zahtjeve za smjenu lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Zlatka Lagumdžije, lidera Naroda i pravde (NiP), Elmedina Konakovića, i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Denis Bećirovića.

Dodik je izjavio da je spremna za daljnje razgovore, ali da se prije toga mora utvrditi odgovornost za rušenje Ustava BiH. Također, istakao je da je potrebno smijeniti Lagumdžiju i Konakovića zbog kršenja Ustava, dok je za Bećirovića zatražio pokretanje procedure smjene zbog navodnog skrivanja ilegalnih aktivnosti od organa vlasti BiH.

Slične zahtjeve za smjenu lidera oporbenih stranaka, Dodik je već iznio ranije, ali ovaj put je naglasio da će biti spremni sjesti za pregovarački stol samo ako se ovi zahtjevi ispune.

Važno je napomenuti da Dodikovi zahtjevi za smjenu lidera su u principu neprovodivi. Za smjenu Lagumdžije bi bila potrebna saglasnost Bećirovića i Komšića, dok je za smjenu Konakovića neophodna prekompozicija vlasti.

Ova izjava Dodika uslijedila je nakon najave lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Dragana Čovića, da će vladajuća koalicija na nivou države održati sastanak sljedeće sedmice u Mostaru.

Poziv za sastanak u Mostaru, kako kaže Dodik, još uvijek nije dobio, te izražava nesigurnost da li će se išta konkretno postići na tom sastanku.

Dodikove izjave su izazvale reakcije i različita tumačenja u političkom spektru BiH, te se očekuje daljnji razvoj situacije.

Smatra se da su ovi zahtjevi za smjenu politički motivisani i pokušaj pritiska na opoziciju, ali s obzirom na političku situaciju u zemlji, neizvjesno je da li će se postići dogovor i povesti konstruktivan dijalog.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -