Srijeda, 19 Juna, 2024
HomePozitivnoBiznisElektroprivreda BiH vraćena na doradu zbog diskriminirajućeg prijedloga tarife

Elektroprivreda BiH vraćena na doradu zbog diskriminirajućeg prijedloga tarife

Federacija energetskih regulatora Bosne i Hercegovine (FERK) odbila je prijedlog Elektroprivrede BiH o uvođenju novih modela tarifa nakon serije kritika, koje su posebno istakle diskriminaciju domaćinstava sa više članova. Nakon odbijanja prijedloga, Elektroprivreda BiH je vraćena na doradu.

Jedan od prijedloga koji je izazvao najviše kontroverzi bio je linearno povećanje cijene struje. Prema tom prijedlogu, cijena bi se povećala za 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na naponu od 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu. Međutim, ova tarifa je naišla na oštre kritike zbog diskriminacije domaćinstava sa više članova, koja bi bila neproporcionalno opterećena ovim povećanjem.

Elektroprivreda BiH je naglasila da su novi tarifni modeli rezultat preispitivanja odbijenog cjenovnog modela i da su imali za cilj pronaći najadekvatnije rješenje za povećanje cijene struje. Međutim, FERK je jasno stavio do znanja da takav prijedlog nije prihvatljiv i da mora biti doradjen.

U međuvremenu, održana je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebali biti imenovani novi članovi FERK-a. Imenovanje novih članova će možda donijeti nove ideje i prijedloge za rješavanje problema diskriminacije pri uvođenju novih tarifa za struju.

Očekuje se da će Elektroprivreda BiH doraditi svoj prijedlog i ponovo ga predstaviti FERK-u u nadi da će biti prihvaćen. Nadležne institucije trebaju pažljivo razmotriti sve činjenice i aspekte prije nego što donesu konačnu odluku o povećanju cijene struje kako bi se osigurala pravičnost za sve potrošače.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -