Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
HomeAktuelnoSkandal u bh. ambasadi: Diplomate se potukle i čupale za grkljan

Skandal u bh. ambasadi: Diplomate se potukle i čupale za grkljan

Ambasador BiH u Jordanu Mato Zeko je istakao da je on razdvojio sukobljene i spriječio teže posljedice, te je naglasio da se ovaj incident „treba sakriti od javnosti“

Ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu Mato Zeko 16. marta ove godine pismenim putem je obavijestio Kabinet ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da je pet dana ranije u njegovoj kancelariji u bh. ambasadi u Amanu došlo do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna visokorangiranih diplomata: ministra savjetnika Satka Bitange i savjetnika Nenada Škipine.

Kako je napisao ambasador Zeko, do ovog sramnog događaja došlo je kada je Bitanga saznao da ambasador Škipinu hitno šalje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme čiji kvar nije mogao biti uklonjen u Amanu, piše Inforadar.

„Ministar savjetnik Satko Bitanga je nakon toga otpočeo s verbalnim uvredama kako veleposlanika tako i savjetinika Škipinu, pri tom izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomaciji, pri tom očigledno svjesno izazivajući već incident iz samo njemu znanih razloga“, napisao je Zeko i obrazložio:

„Kako su verbalne uvrede od strane ministra savjetnika Bitange nastavljene i u jednom momentu savjetnik Škipina je reagirao na način da je uhvatio Bitangu za grkljan.“

Takođe, Zeko je istakao da ih je on razdvojio i spriječio teže posljedice, te je naglasio da se ovaj incident „treba sakriti od javnosti“.

Razloge zbog kojih javnost ne bi trebala polemisati i biti upoznata o ovom događaju, u svojim obrazloženjima otkrili su upravo „diplomate nasilnici“.

Istog dana kada i ambasador Zeko, informaciju sjedištu MVP-a dostavio je i savjetnik u Ambasadi u Amanu Nenad Škipina. On je napisao:

„U toku sastanka u kancelariju je oko 11 časova ušao Satko Bitanga, ministar savjetnik, i glasno pitao zašto se smijemo, kao i da on treba ići u Sarajevo s obzirom na njegov rang. Ambasador je odgovorio da je on tako odlučio i da se radi o konzularnim stvarima, nakon čega je Satko Bitanga ponovno pitao ambasadora: ‘Ko si ti da odlučuješ i zašto ja nisam obaviješten o svemu jer ja treba da idem.’ Škipinaje dodao da je Bitanga nakon toga počeo da vrijeđa.

„Govorio mi je da sam kriminalac zbog viza izdatih Iračanima i da zajedno radim s ambasadorom. Nakon takvih izjava i drskog ponašanja i iznijetih laži, iznijetih od strane Bitange, ustao sam i uhvatio ga ta vrat uz riječi da je dosta takvog ponašanja. Povreda mog dostojanstva od strane imenovanog je ponavljana u više navrata, a da nisam izazvao takvo ponašanje i bez ikakvog reagovanja od strane MIP BiH, te sam bio prinuđen da ga opomenem upotrebom zahvata džiu-džice, koji je bio krajnje kontrolisan, jer sam majstor ove borilačke vještine. Da sam želio da ga udavim ili povrijedim, učinio bih to na potpuno drugi način“, objašnjava slikovito Škipina.

On je naveo da je od prije izložen verbalnim vrijeđanjima od strane ministra savjetnika, govoreći mu da je četnik i kako je istakao, da je “RSk”.

„Krajnje drsko ponašanje kulminiralo je nako što je Satko Bitanga kao otpravnik poslova putovao u Bejrut u više navrata i tamo nezakonito organizovao prikupljanje zahtjeva za vize od libijskih državljana“, navodi Škipina.

Škipina je istakao da je sve zahtjeve Bitanga odobrio i potpisao vize te lično predao turističkoj agenciji „Selma travel“. Naveo je da se to desilo 2022. godine i da je od “Selme travel“ za 30 viza Bitanga uzeo 10.000 američkih dolara. To je, prema njegovbim riječima, potvrdila uposlenica agencije „Sparta“ iz Jordana kao i to da je u novembru iste godine za pet viza, od iste agencije, uzeo još 1.500 američkih dolara.

Inače u opisu poslova Ambasade BiH u Jordanu je i nerezidentno pokrivanje Libanona, Iraka, Palestine i Sirije. Dan ranije raspisao se i Satko Bitanga. Upoznavajući ministra Konakovića o hronologiji nemilog događaja koje je, kako Bitanga ističe, po njemu to „pokušaj ubistva”, Bitanga zaključuje:

„Ovo nije prvi put da me namjerno, nediplomatski, nekolegijalno i svjesno zaobilaze u nekim stvarima u Ambasadi, posebno u poslovima oko izdavanja viza, čak i u vrijeme kada sam bio privremeni otpravnik poslova“, napisao je Bitanga. Istakao je da su ambasador i savjetnik Škipina nezakonito izdali 1.600 viza za državljane Iraka.

Bitanga traži sankcioniranje

Bitanga od ministra Konakovića traži sankcioniranje Škipine, ističući da ovo nema veze sa nacionalnom, vjerskom ili stranačkom pripadnošću, već je isključivo stvar „neodgoja i nekulture,amaterizma, primitivizma“.

„Taj ‘davitelju u pokušaju’ nije se ni pokušao izvinuti. Moguće je da mu je žao što sam savladao njegovu vještinu davljenja koju je dobro naučio u MUP-u RBiH, a kasnije i u MUP-u RS-a“, napisao je Bitanga.

Škipina pak podsjeća da je Bitanga od početka svog mandata 2021. sa izuzetno lošim radnim učinkom.

„Napisao je svega 50-ak informacije, bez ikakve diplomatske i analitičke vrijednosti, uz stalna provociranja i uz krajnje vulgaran odnos prema svim zaposlenim u DKP, ali strankama“, naveo je Škipina te istaknuo da je Bitanga prethodno napao i kolegice Sanitu Lisicu i Draganu Kremanović Kusmuk.

Podsjećamo, mediji su ranije pisali da je Bitanga vraćen s dužnosti kada je početkom 2018. tadašnji ambasador BiH u Iranu Kemal Muftić optužio Bitangu, inače tadašnjeg savjetnika u Ambasadi BiH u Teheranu, za teške malverzacije i zloupotrebe položaja. U pismu tadašnjem ministu MVP BiH Igoru Crnatku, Muftić je naveo kako je „vidom u elektronsku poštu Ambasade BiH u Teheranu uočio da je Bitanga njegov raniji dopis u sjedište MVP BiH ‘uzeo iz arhiva, na njemu dopisivao svoje komentare, stavio štembilj Ambasade, te ponovo poslao u sjedište.’“

Optužbe na račun Bitange

Muftić je tada naveo da je riječ o „nedopustivom korištenju službenih dokumenata i njihovom falsifikovanju, upozoravajući da posebnu težinu ima „neovlaštena upotreba štembilja Ambasadekoji je u posjedu savjetnika Bitange i koji je više puta uzurpirao pravo njegovog korištenja“, a tada je optužio Bitangu i da vodi paralelne diplomatske aktivnosti, putujući dva puta u UAE bez odobrenja.

„Ovo ima posebnu težinu kada znamo da Iran sa svojim susjedima ima izuzetno loše odnose. U to spada i naglašeno druženje s predstavnicima ambasada nekih od ovih zemalja, objavljivanje na javnim mrežama ovih fotografija. To se može smatrati porukama koje Iranu šalje BiH. Dosadašnja šutnja administracije ohrabruje ovako ponašanje“, upozorio je tada Muftić.

Nakon što je revizija na licu mjesta sve to utvrdila, Bitanga je povučen i vraćen u sjedište MVP BiH te je kasnije, prema vlastitom svjedočenju, tužio tadašnjeg ministra Crnatka ali i sam MVP BiH.

No, tek tada je uslijedio zaplet. Vrativši se u sjedište, navode svjedoci događaja, Bitanga je optužio Muftića da je zbog njega „izgubio potenciju“ te je organizovao konferenciju za novinare na koju niko nije došao.

Iz Ministarstva vanjskih poslova na upit Inforadara su potvrdili kako su upoznati sa dešavanjima o „navedenom incidentu“.

„Informišemo vas da glavni inspektor radi na ustanovljavanju činjenica i da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH postupiti u skladu sa zakonskim odredbama koje tretiraju ovakve slučajeve“ , navela je u odgovoru Mirela Bubalo, savjetnica ministra za medije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -