SRBIJA POKUŠAVA VLADATI REGIJOM, RUSIJA OHRABRUJE RS

Aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da Srbija pokušava vladati zemljama regije i to prije svega Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom i Bosnom i Hercegovinom.

On je dodao da na takvu srbijansku politiku nisu učinkovito reagovali zapadni partneri.

Na Balkanu sada imamo pokušaj stvaranja ‘srpskog sveta’ kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta. To su retrogradne politike, one ne žele vladati svojim zemljama, one žele vladati narodima. To vidimo u regiji gdje Srbija pokušava vladati Crnom Gorom, BiH, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Nažalost, ta politika još nije dobila učinkovit odgovor naših zapadnih partnera – kazao je Đukanović uoči drugog kruga predsjedničkih izbora.

Đukanović je kazao kako neka pitanja u BiH nisu riješena 28 godina poslije Daytonskog sporazuma, Sjeverna Makedonija nema početak razgovora s EU, a proces pregovora Srbije i Kosova je neizvjestan.

Suočavamo se s time da Rusija koja tradicionalno koristi Balkan da širi svoje interese. Kad god dođe do neke prilike da se napravi ozbiljan napredak u rješavanju problema između Srbije i Kosova, Rusija se umiješa. I umiješaju se u BiH kada je postignut napredak u funkcioniranju, odmah ohrabre Republiku Srpsku, i pokušavaju spriječiti BiH da postane funkcionalna država – rekao je Đukanović.

Đukanović, koji je kandidat DPS-a u prvom je krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori osvojio podršku 35 posto birača, a njegov protukandidat iz pokrete Europa sad Jakov Milatović podršku 29 posto.