Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoAmeričke kamatne stope mogle bi biti veće od očekivanog

Američke kamatne stope mogle bi biti veće od očekivanog

Šef američke centralne banke upozorio je da bi zvaničnici mogli podići kamatne stope dalje i brže nego što se ranije očekivalo kako bi stabilizovali cijene. Američke dionice su pale, a dolar je porastao nakon ovih primjedbi, koje dolaze samo nekoliko sedmica prije nego što banka treba da objavi još jednu stopu.

Mnogi analitičari su očekivali još jedno povećanje od 0,25 procentnih poena. Ali komentari sugeriraju da bi banka mogla krenuti agresivnije.

Tokom prošle godine, Fed je podigao svoju referentnu stopu na više od 4,5% – najvišu stopu od 2007. – reagujući na cijene koje rastu najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija. Inflacija – stopa po kojoj cijene rastu – u SAD je u januaru iznosila 6,4%.

Iako je to niže nego što je bilo, i dalje je daleko više od stope od 2% koja se smatra zdravom, a gospodin Pauel je rekao da su zvaničnici zabrinuti zbog nedavnih podataka koji ukazuju na to da bi napredak mogao da odugovlači. On je rekao da bi to moglo potaknuti banku da podigne stope iznad 5% do 5,5% koje su zvaničnici prognozirali u decembru.

Povećanje troškova zaduživanja jedan je od mehanizama za usporavanje rasta cijena u široj ekonomiji. “Najnoviji ekonomski podaci su jači od očekivanog, što sugerira da će krajnji nivo kamatnih stopa vjerovatno biti viši nego što se ranije očekivalo”, rekao je gospodin Pauel u Kongresu tokom prvog od dva dana svjedočenja o ekonomiji.

„Ako bi ukupni podaci ukazivali da je brže pooštravanje opravdano, bili bismo spremni da povećamo tempo povećanja stopa“, dodao je.Komentari su izazvali određeni otpor zakonodavaca, posebno onih s lijeve strane. Rekli su da će ti potezi malo pomoći u rješavanju uzroka problema inflacije – kao što su rat u Ukrajini i problemi lanca snabdijevanja – dok će dovesti do ekonomskog usporavanja koje će milione ljudi ostaviti bez posla.

“Kockate se sa životima ljudi”, rekla je senatorka Elizabeth Voren, demokrata iz Masačusetsa, koja je za problem inflacije takođe okrivila podizanje cena od strane kompanija. Gospodin Pauel je rekao da bi ekonomija bila u gorem stanju da banka ne reaguje.

Cijene u SAD su skočile za neočekivanih 0,5% od decembra do januara, dok su mjesečna ažuriranja maloprodaje i zapošljavanja također bila jača od očekivanog.Povećanjem troškova pozajmljivanja, zvaničnici Federalnih rezervi nadaju se da će smanjiti potražnju za kreditima za proširenje poslovanja, stambene i druge kupovine, u konačnici hlađenje ekonomije i ublažavanje pritisaka koji guraju cijene.

Oko sredine dana, Dow Jones Industrial Average je pao za oko 1%, dok je S&P 500 pao za 0,85%, a Nasdaq za otprilike 0,4% niži.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -