Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoNjemačka kaže da raspoređivanje trupa u Litvaniji zavisi od NATO-a

Njemačka kaže da raspoređivanje trupa u Litvaniji zavisi od NATO-a

Njemački ministar odbrane rekao je da je trajno raspoređivanje njemačkih trupa na istočnom krilu NATO-a pitanje o kojem odlučuje alijansa, a ne Berlin.

Dugoročno raspoređivanje njemačke brigade u Litvaniji treba da odredi NATO, izjavio je u utorak njemački ministar odbrane Boris Pistorius, usred poziva na povećanje prisutnosti NATO-a u toj zemlji. Govoreći tokom posjete poligonu Pabrade u Litvaniji, Pistorius je obećao posvećenost Njemačke vojnoj zaštiti svojih partnera u NATO-u “bez “ako i” ili “ali”. On je rekao da se takva odluka o tome gdje se nalaze trupe dugoročno ne svodi na “ko šta želi ili ko šta želi da obezbijedi”, već je to zajednička odluka koju donose članice NATO-a.

Rolf Mutzenich član Njemačkog Parlamenta

Litvanija trenutno ima oko 1.500 njemačkih vojnika, a Berlin predvodi međunarodni bataljon od 2017. godine, kao dio napora NATO-a da odvrati Rusiju. Baltički region je među najslabijim tačkama alijanse na istočnom krilu. Osim toga, njemačka brigada od oko 3.000 do 5.000 vojnika je u pripravnosti kod kuće, spremna za raspoređivanje u roku od 10 dana ako je potrebno.Otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija pozivaju na veće i trajno raspoređivanje NATO-a.

Članice NATO-a su, međutim, izrazile zabrinutost u vezi sa troškovima stalnog raspoređivanja, kao i zbog ograničavanja slobodnog kretanja trupa duž istočnog krila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -