Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoZENIČKOM RUDNIKU DEBLOKIRAN RAČUN, RUDARI VEČERAS SILAZE U JAME

ZENIČKOM RUDNIKU DEBLOKIRAN RAČUN, RUDARI VEČERAS SILAZE U JAME

Proizvodnja u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, čiji je račun danas deblokiran, bit će obnovljena večeras u trećoj smjeni – najavio je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” ZD RMU Zenica Nedžad Duraković.

U toku današnje druge smjene, od 15 do 23, kako je dodao Duraković, bit će obavljeni svi potrebni inspekcijski poslovi.

Mada su naše inspekcije i u periodu dok je na snazi bio radnički neposluh svakodnevno radile svoj posao, budući da se dugo nije radilo, od 24. marta, po zakonu je potrebno sve detaljno provjeriti kako bi sigurnost radnika bila na najvišem nivou. Tako će u jame sići komorati treće smjene – kazao je Duraković.

Račun preduzeća deblokiran je te se očekuje najavljena uplata tranše za isplatu plaće za oko 900 radnika ovog rudnika s računa Elektroprivrede BiH. Vjerovatno već u toku današnjeg dana, rudari bi trebali dobiti februarsku plaću te naknadu za topli obrok za januar.

Račun je deblokiran nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Grada Zenica, na kojem je gradonačelnik Fuad Kasumović pristao realizirati zaključke Gradskog vijeća te deblokirati račun, a do 10. maja ove godine RMU Zenica treba dostaviti Gradu Zenica tekst sporazuma o otplati oko 3.050.000 KM duga za zatezne kamate.

Vijećnici parlamentarne većine u Gradskom vijeću Zenica zatražili su danas od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da iz budžeta Grada Zenice izdvoji 100.000 KM pomoći komoratima.

Traže od mene da pomognem rudare sa 100.000 KM. Grad je stabilan, a rudari su građani ovog grada. Vrlo je bitno i to kako nije izborna godina, pa niko ne može spinovati kako to radim radi izbora. Odmah ću uputiti dopis RMU Zenica da mi dostave žiroračune rudara, a Grad Zenica će svakog rudara pomoći sa 100 KM. Valja istaći da direktori i njihovi najbliži saradnici neće biti na tom spisku jer se oni ne bore za rudare – rekao je Kasumović.

Vijećnik u Gradskom vijeću Denan Pašalić poručio je kako bi ova pomoć za rudare dobro došla posebno ako se uzme u obzir da dolazi Bajram.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -