Petak, 12 Aprila, 2024
HomeAktuelnoBILL CLINTON: OSJEĆAM ODGOVORNOST ŠTO SAM UKRAJINU NATJERAO DA ODUSTANE OD NUKLEARNOG...

BILL CLINTON: OSJEĆAM ODGOVORNOST ŠTO SAM UKRAJINU NATJERAO DA ODUSTANE OD NUKLEARNOG NAORUŽANJA

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton izjavio je da žali zbog toga što je 1994. godine uvjerio ukrajinske vlasti da odustanu od svog nuklearnog oružja.

U intervjuu za irski servis RTE objavljenom u utorak rekao da vjeruje da Rusija ne bi izvršila invaziju na Ukrajinu 2014. i 2022. da je oružje i dalje bilo u zemlji.

Osjećam ličnu odgovornost jer sam natjerao Ukrajinu da pristane da odustane od svog nuklearnog oružja. Niko od njih ne vjeruje da bi Rusija napravila ovakav izbor da Ukrajina još uvijek ima to oružje – rekao je Clinton.

Nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. Ukrajina je postala treća najveća svjetska nuklearna sila. Ali, 1994. je nakon razgovora između SAD, Rusije i Ukrajine, Clinton najavio da je Ukrajina pristala da ukloni nuklearno oružje sa svoje teritorije.

Tadašnji ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, ruski Boris Jeljcin, američki Bill Clinton i britanski premijer John Major potpisali su 1994. Budimpeštanski memorandum, prema kojem je Ukrajina pristala da ukloni nuklearno oružje sa svog tla u zamjenu za sigurnosne garancije potpisnika: SAD, Britanije i Rusije.

 Znao sam da Putin nije podržao sporazum Jeljcina da se nikad ne miješa u teritorijalne granice Ukrajine, sporazum koji je sklopio jer je želio da se Ukrajina odrekne svog nuklearnog oružja… Ukrajina se plašila da se odrekne nuklearnog oružja jer su mislili da je to jedina stvar koja ih štiti od ekspanzionističke Rusije – rekao je Clinton.

U februaru 2014. Rusija je izvršila invaziju i priprojila Krim, kršeći, između ostalog, i Budimpeštanski memorandum.

Kada mu je to odgovaralo, Putin je prekršio memorandum i zauzeo Krim. Osjećam se užasno zbog toga jer je Ukrajina veoma važna zemlja – rekao je Clinton.

On je istakao da je sada bitno da podrška Zapada Ukrajini ostane čvrsta.

Ono što je Putin uradio bilo je jako pogrešno i mislim da bi Evropa i SAD trebali da nastave da podržavaju Ukrajinu – rekao je Clinton.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -