Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelnoVlhova završava sezonu  osvajanjem vrhunske pobjede u slalomu

Vlhova završava sezonu  osvajanjem vrhunske pobjede u slalomu

Nakod dvije vožnje Petra je osvojila današnji slalom sa vremenom 1:51.38. Druga je bila Lena Popović sa zaostatkom +0.43 I treće mjesto osvojila je Mikaela Shiffrin sa zaostatkom +0.86 .

Petra Vlhova možda nije dostigla visine koje očekuje od sebe ove sezone, ali u svojoj posljednjoj trci u slalomu, aktuelna olimpijska šampionka u slalomu napravila je magičnu predstavu kako bi podsjetila svijet koji gleda da se ne radi samo o Mikaeli Shiffrin.

Ulazeći u finale Audi FIS Svjetskog kupa, Vlhova je uz svoje ime imala jednu pobjedu i četiri mjesta na podijumu u svojoj omiljenoj disciplini slaloma. Nije loše za većinu, ali Slovakinja, koja je prošle godine osvojila slalomski globus ispred Shiffrin, bila je daleko od zadovoljstva.

A u uskovitlanoj susnježici i snijegu Soldeua, Vlhova je svu svoju frustraciju pretočila u dvije briljantne utrke.

Petra je osigurala drugu slalomsku pobjedu u sezoni koja je bila izazovna

“Znate da je moja sezona bila uspon i pad i samo, ne želim reći samo, samo jedna pobjeda ove sezone u slalomu, nekoliko postolja. U pred posljednju utrcibila  sam  DNF (nisam završila) ali sam se osjećala dobro, pa sam htjela doći ovdje, da pokažem svoje skijanje na posljednjim trkama i da se dobro osjećam za narednu sezonu”, objasnila je Vlhova.

Petra prvo mjesto

Ona je upravo to uradila. Moćna i agresivna u jutarnjoj vožnji, na pola puta je imala -0,32 sekunde ispred drugoplasirane Leone Popović. Ali sva drama je tek dolazila. Uz pogoršanje  vremenskih uslova i težak snijeg.

Kako se skijašica za skijašicom nije mogla nositi sa nižim dijelom staze, sve su se oči okrenule ka top-5 u kojoj su Wendy Holdener, dvostruka pobjednica ove sezone, Shiffrin, švedska veteranka Anna Swenn Larsson plus Popović i Vlhova.

Leona drugo mjesto

 Holdener, jedna od velikih tehničkih praktičara moderne ere, otišao je i niz grešaka dodatno je podvukao poteškoću. Stigla je Shiffrin. Jutarnja greška neposredno prije cilja ostavila ju je na četvrtom mjestu, ali najuspješnija slalomašica svih vremena bila je raspoložena i proizvela je tipično uzbudljiv napad.

Izazov je bio postavljen i pokazao se previše za Swenn Larsson, koji je opkoračio kapiju i ispustio urlik frustracije.

Buka se jako razlikovala od Popovića. 25-godišnja Hrvatica startovala je 65 puta na turneji Svjetskog kupa, ali nikada prije nije završila na postolju. Posvećena od kapije, srušila je stazu, savladala teren koji je uhvatio toliko mnogo i prošla pored Shiffrin – nije loš skalp za vaš prvi podijum.

Mikaela treće mjesto

Konačno je zakoračila Vlhova. Jedna od rijetkih finalista koja je napravila grešku na ravnoj gornjoj dionici, bila je pala u trećem split-u, ali u pravom stilu šampionske trkačice, Vlhova je povukla to i zgrabila svoju drugu pobjedu u sezoni za 0,43 sekunde. Završila je kao treća na tabeli, a Holdener je učinila dovoljno da zadrži drugo mesto.

“Super sam srećan što ću ovako završiti sezonu”, rekla je Petra.

Prvi put na podijumu je, naravno, neverovatan osećaj”, rekla je Leona sa blistavim osmehom. “Imao sam osjećaj tokom cijele sezone da sam možda bolja nego što sam pokazala, tako da sam tako srećna što sam napravila dvije dobre vožnje danas i to se isplatilo.”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -