Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelnoOdermatt osvojio veliki Kristalni globus

Odermatt osvojio veliki Kristalni globus

Odermatt ruši ukupan rekord sezone sa 2.042 boda

Marco Odermatt potpisao je najveću sezonu Svjetskog kupa za muškarce u historiji u stilu na koji su on i svijet koji gledaju neodoljivo navikli.

Švicarski maestro jedva da je silazio s najviše stepenice pobjedničkog postolja cijele sezone i nije namjeravao promijeniti naviku u svojoj posljednjoj utrci, veleslalomu za muškarce na finalu Svjetskog kupa u Soldeuu – Andora.

Nevjerovatno je to bila Odermattova sedma GS pobjeda u 10 trka, ali što je još važnije, pogurala je njegov sezonski ukupan broj bodova na nedostižnih 2,042 boda.

Još početkom stoljeća, veliki Hermann Maier postao je prvi skijaš koji je ikada stigao do 2000 bodova Svjetskog kupa. Bio je to rekord za koji su mnogi mislili da nikada neće biti oboren.

Ali nisu računali na 25-godišnjeg Odermatta i sezonu iz snova. Statistika ne govori cijelu priču, ali pomaže: 25 trka: devet podijuma i 12 pobjeda u njegovom posljednjem pokušaju.

Odermatt je znao da mu je potrebno mesto na prve tri pozicije u svojoj poslednjoj trci ove sezone da bi prešao Maierov rekord – ali pobeda nikada nije bila upitna.

“Nemam pojma kako sam pobijedio, bio sam tako umoran. U četvrtak smo se dobro zabavljali”, nasmijao se Odermatt. “Danas nije bilo lako zbog tih prokletih 2.000 poena. Zaista sam želio podijum danas. Dakle, još jedna pobeda, dve sekunde ispred, ne znam šta da kažem.

“To mnogo znači. Proteklih dana sam govorio da to nije toliko važno, samo brojevi. Važne stvari su Globus, ali sada sam danas osjetio pritisak. Tako da sam znao da je važnije nego što sam rekao, tako da sam srećan što sam to dobio.”

13. pobjeda je imala još veći značaj: stavila je Švajcarca uz legendarni trojac Ingemara Stenmarka, Marcela Hirschera i Maiera kao jedinih muškaraca koji su ikada pobijedili 13 puta u jednoj sezoni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -