Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHVladika Grigorije: Bosanci su najbolji ljudi

Vladika Grigorije: Bosanci su najbolji ljudi

Nacionalizam je uvijek primitivizam i iz toga se mora izaći

Vladika Grigorije u velikom razgovoru za DW poručio je da su Bosanci najbolji ljudi.  

Istaknuo je da budućnost Bosne i Hercegovine vidi u onome u čemu je bila najljepša njena prošlost.

– To je poštovanje komšije, drugog čovjeka. Poštovanje Bajrama jednako kao i Božića. To je zvanje komšije na Bajram, na Uskrs ili Vaskrs. To je bila Bosna i Hercegovina uvijek. To je tamo rađalo velike pisce, kao što su Ivo Andrić i Meša Selimović. Bogatstvo u različitosti je to rađalo. Poslije svih ovih ratova, to što pričam, izgleda usiljeno, ali ja u to duboku vjerujem i uvijek sam u to vjerovao. Mislim da tamo stvarno žive najbolji ljudi – kaže vladika.

Dodao je da se sjeća iz djetinjstva da se u BiH ranije nikad nisu dijelili na Srbe, Hrvate i Bošnjake, kao što je to danas.

– Dijelili smo se na suptilan i dosta uvažavajući način na pravoslavce, muslimane i katolike. U novije vrijeme, došlo je do nacionalizma, ali otprilike zato što tamo kasnimo za sto ili 150 godina. Ono što se u Evropi dešavalo u 19. vijeku, to se u Bosni dešavalo u naše dane. Zato je nacionalizam na nivou prenaglašenosti, ali će, kao i svaki put, proći. Nacionalizam je uvijek primitivizam i iz toga se mora izaći – kazao je, između ostalog, Grigorije.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -