Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHUstavni sud BiH proglasio neustavnim simbole Republike Srpske

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim simbole Republike Srpske

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je proglasio neustavnim zvanične simbole Republike Srpske, grb i himnu, podsjećajući da je istu odluku donio već 2006. godine. Ova odluka je postignuta zbog suprotnosti tih simbola s principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda u skladu s Ustavom.

Sud je obrazložio svoju odluku ističući da se upotrebom tih simbola ističu istorija, tradicija, običaji i vjerski i nacionalni identitet Srba, dok se istovremeno nameću te vrijednosti drugim konstitutivnim narodima, ostalim građanima i strancima na teritoriji RS-a. Ova odluka ima za cilj zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine i očuvanje kolektivne ravnopravnosti.

Nedavno je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Nacrt zakona kojim se određuje da je dvoglavi orao grb RS-a, dok je himna Bože pravde. Međutim, Ustavni sud je već proglasio neustavnim ove simbole, budući da ne predstavljaju sve konstitutivne narode u RS-u.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) upozoravaju da je sada na Ustavnom sudu da ocijeni ustavnost zakona u skladu sa svojom dosadašnjom sudskom praksom. S obzirom na prethodnu odluku Ustavnog suda iz 2006. godine, postoji mogućnost da će i ove simbole proglasiti neustavnim.

Ova odluka Ustavnog suda ima veliki utjecaj na političku scenu u Bosni i Hercegovini, a također šalje snažnu poruku o važnosti poštivanja prava svih konstitutivnih naroda. Kolektivna ravnopravnost je ključna za mir i stabilnost u državi.

Nadalje, ova odluka također ima šire implikacije na pitanje identiteta i nacionalne pripadnosti u Bosni i Hercegovini. Dok se ne postigne konsenzus o simbolima koji će predstavljati sve konstitutivne narode, može se očekivati daljnje rasprave i neslaganje među političkim akterima.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima važnu ulogu u osiguravanju vladavine prava i poštivanja ustavnih principa. Njihova odluka utječe na izgradnju demokratske i inkluzivne države, u kojoj su sve grupe građana jednako zastupljene i poštivane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -