Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Konaković u posjeti SAD-u: Učestvuje na Samitu NATO i događajima o...

Ministar Konaković u posjeti SAD-u: Učestvuje na Samitu NATO i događajima o ženama i miru

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Konaković, boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će učestvovati na Samitu NATO i biti gost na događajima o ženama, miru i sigurnosti.

Prvog dana Samita, ministar Konaković će prisustvovati događaju u State Departmentu na poziv američkog državnog sekretara, Antonyja Blinkena. Ovaj događaj je posvećen promociji uloge žena u održavanju mira i osiguranju sigurnosti. Ministar Konaković će imati priliku da dijeli svoje iskustvo i perspektivu na ovu važnu temu.

Nakon toga, na poziv predsjednika SAD-a, Josepha Bidena, ministar Konaković će prisustvovati svečanom programu kojim će se obilježiti 75 godina postojanja NATO-a. Ova organizacija, osnovana 1949. godine, igra ključnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti na globalnom nivou.

Drugi dan posjete rezerviran je za učešće ministra Konakovića na večeri koju priređuje američki državni sekretar Blinken za ministre vanjskih poslova koji su prisutni na Samitu NATO. Ova prilika će omogućiti ministru Konakoviću da uspostavi kontakte i razgovara sa svojim kolegama iz drugih zemalja.

U četvrtak, ministar će učestvovati na sesiji NATO Public Foruma pod nazivom “Zapadni Balkan – NATO i EU u partnerstvu”. Na ovom forumu, koji okuplja relevantne međunarodne stručnjake, političare, novinare i druge javne ličnosti, biće raspravljane teme koje su važne za NATO i evropsku sigurnost.

Samit NATO u Washingtonu predstavlja priliku da se diskutuje o ključnim sigurnosnim izazovima u današnjem geopolitičkom okruženju. Cilj sastanka je ocjenjivanje rezultata postignutih u oblasti evropske i euroatlantske sigurnosti, kao i jačanje globalnih partnerstava, posebno sa indo-pacifičkim partnerima i Evropskom unijom.

Ministar Konaković je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ovom važnom skupu i istakao da je angažman Bosne i Hercegovine u NATO-u od vitalnog značaja za nacionalnu sigurnost i stabilnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -