Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeAktuelnoUkrajinci zauzeli strateška brda oko Bahmuta

Ukrajinci zauzeli strateška brda oko Bahmuta

Hanna Maliar, zamjenica ministra odbrane Ukrajine saopćila je kako ukrajinske snage uspješno napreduju na širokom dijelu fronte kod Bahmuta.

“Nastavljamo našu odbranu koju smo započeli 24. februara 2022. Odbrambena operacija uključuje sve vrste aktivnosti, uključujući protivnapadne operacije. Zbog toga pokrećemo protivnapadne operacije na nekim frontovima. Na primjer, front u Bahmutu ostaje u epicentru neprijateljstava. Napredujemo širokim dijelom ove fronte. Vidimo neke uspjehe. Osvajamo strateške visine. Neprijateljske snage su u odbrani i pokušavaju održati svoje položaje”, navela je Maliar.

Prema Maliar, Rusija tvrdi da je ukrajinska protuofanziva započela zbog poraza koje ruska vojska trpi na frontu u Bahmutu, ali je dodala da se na jugu Ukrajine vode manje borbe.

Maliar je kasnije dodala da je Operativno-strateška grupa snaga Khortytsia izvodila ofanzivne operacije na istočnom frontu.

“Naše snage su napredovale u nekoliko područja tokom borbi: Oko 200-1600 metara [u i oko naselja] Orikhovo-Vasylivka, Paraskoviivka. Oko 100 do 700 metara [u i oko naselja] Ivanivske, Klishchiivka”, kazala je.

Šef plaćenika Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da je Ukrajina preuzela kontrolu nad dijelom Berhivke koja se nalazi tri kilometra sjeverozapadno od Bahmuta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -