Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoU TURSKOJ AKP I ERDOGAN KREĆE SA PREDIZBORNOM KAMPANJOM

U TURSKOJ AKP I ERDOGAN KREĆE SA PREDIZBORNOM KAMPANJOM

Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana službeno kreće u svoju izbornu kampanju uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održati 14. maja.

Opozicija je već pokrenula svoju kampanju za izbore koji se održavaju u sjeni razornog niza potresa koji su pogodili jug zemlje od 6. februara.

Nakon 20 godina na vrhu turske politike, prvo kao premijer, a zatim kao predsjednik, Erdogan (69) se suočava s teškom kampanjom. Uz optužbe koje mu stižu vezano uz loše upravljanje krizom nakon potresa, zemlja je zabilježila i godišnju inflaciju od oko 50 posto.

Među trojicom protukandidata za predsjednika smatra se da šef Republikanske narodne stranke (CHP), lijevog centra, Kemal Kılıcdaroglu (74) ima najbolje izglede u odnosu na Erdogana. Kılıcdaroglu predvodi savez šest stranaka.

Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP), također lijevog centra, koja ima podršku oko 10 posto biračkog tijela, nije istaknula svog kandidata, ali su najavili podršku Kilicdarogluu.

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, drugi krug izbora održat će se dvije sedmice kasnije, 28. maja.

Oko 60.9 miliona ljudi ima pravo glasa u Turskoj, a još 3.3 miliona u inozemstvu. Brojna turska dijaspora moći će glasati od 27. aprila.

OČEKUJU GA NAJTEŽI IZBORI DO SADA

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -