Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeVijestiBiHU nedjelju 455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta (VIDEO)

U nedjelju 455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta (VIDEO)

Tradicionalni 455. visinski skokovi sa Starog mosta, koji će okupiti brojne skakače iz Mostara, ali i regije, održat će se u nedjelju, 25. jula, u Mostaru s početkom u 16 sati.

– Kao i prijašnjih godina, dolaze nam skakači iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, Slovenije, Srbije te četiri odlična skakača s Kosova, ako uspiju dobiti vize. To bi ujedno bio prvi put nakon rata da skakači iz te zemlje dolaze na skokove sa Starog mosta. Trenutno ne znamo točan broj skakača, ali bit će ih između 40 i 45. Također, pozvali smo našeg gradonačelnika Marija Kordića, gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, te gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, a oni su se odazvali i rekli da će doći i tako poslati pozitivnu sliku s mostarskog Starog mosta – kazao je predsjednik Kluba skakača u vodu “Mostari” Lorens Listo.

Članica Organizacijskog odbora skokova sa Starog mosta Adela Gosto kazala je kako će se u subotu održati juniorsko takmičenje u skokovima na glavu i noge.

– Djeca različitih uzrasta skakat će s male i velike skakaonice Duradžik, a raduje me što se broj prijavljenih ove godine povećao u odnosu na prethodne godine. U skokovima na noge mogu učestvovati osobe do 20, a na glavu do 24 godine. Također valja napomenuti kako će u nedjelju, prije samih skokova sa Starog mosta, biti održano i preplivavanje Neretve. To nije klasično takmičenje, jer se radi o različitim uzrastima, spolovima i fizičkoj spremi, nego manifestacija kojoj je cilj vraćanje djece Neretvi. Mi smo svi odrasli na Neretvi i to je kultura življenja ovog grada. Učestvovat će po petero djece iz mostarskih plivačkih klubova Veleža, Orke, Zrinjskog i našeg kluba Mostari – kazala je Gosto.

U sklopu ove manifestacije organizirat će se i turnir u tavli, kao i “šlaufijada” na koju je trenutno prijavljeno deset timova, odnosno dvadeset osoba.

– Turnir u tavli počinje u subotu, 24. jula, u Domu Armije, a istog dana u 13 sati počinje “šlaufijada” koju nismo organizirali deset godina, ali ove godine hoćemo kako bismo juniorima pružili priliku i napravili pravo takmičenje – kazao je član Organizacijskog odbora skokova sa Starog mosta Saša Oručević.

Dodao je kako će se u nedjelju u 22 sata organizirati skok s bakljama, čime će se završiti ovogodišnja manifestacija skokova.

– Ako sve prođe dobro i bez ikakvih ozljeda, ovogodišnju manifestaciju završit ćemo skokom s bakljama. Što se tiče publike, mjere su ukinute što znači da će posjetitelji moći normalno doći, a karte su i sada u prodaji – kazao je Oručević.

U žiriju ovogodišnjih skokova bit će Haris Džemat, Haris Škoro, Samir Zukanović, Branko Bogičević i Alica Jakirović.

TNa današnji dan otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru, danas je nakon konferencije za medije član kluba “Mostari” Emil Tiro izveo skok sa Starog mosta u povodu 17. godišnjice njegova ponovnog otvaranja 2004. godine, a koja se obilježava na današnji datum.

Pogledajte VIDEO

Izvor: FENA

Pratite nas na akter.ba -U nedjelju 455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -