Još jedna fantastična Noć Bosne i Hercegovine 2022

0
311
Noć BiH

U subotu, 05.11. je u Stadthalle Offenbach održana već 7. po redu Noć Bosne i Hercegovine. Šta reći – jedna fantastična i nezaboravna Noć svih građana Bosne i Hercegovine. U ovoj nadahnutoj Noći s puno emocija, lijepe riječi je ostvarena još jedna u nizu prelijepih priča, a koja će nam još dugo vremena ostati u lijepom sjećanju.


U programu ove predivne večeri gostima su se obratili Prof. Dr. Christian Schwarz-Schilling, Generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar, Edin Bećarević izvršni direktor fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“, Jusuf Trbić, pisac i publicista, te Željko Ivanković, također pisac i publicista.

Za nešto opušteniju atmosferu su se pobrinuli Dragan Marinković-Maca i izvanredni mladi muzički talenti Džejla Ramović i Mirza Selimović

Ova Noć je započela s intonacijom himni SR Njemačke i Republike Bosne i Hercegovine u čarobnoj instrumentalnoj interpretaciji Lejle Piljević na violini i Elvedina-Ele Muhića na harmonici.

Naši veoma vrijedni i marljivi učenici Bosanskih Škola iz Frankfurta i Hanaua su nam se predstavili s dvije prelijepe recitacije dječjeg autora i pisaca Šime Ešića. Veliko hvala našim dragim mališanima za izvanredni nastup pred 1800 gostiju u prepunoj Sali Stadthalle Offenbach.

Nastavnice u Bosanskoj Školi u Frankfurtu koju su pripremile s djecom ove recitacije iz grada Frankfurta su Nela Miler, Alma Hodžić i Ruža Izairi, a nastavnica iz grada Hanaua je Čamka Ćanić.

Veoma dirljivim govorom gostima se obratio gospodin Prof. Dr. Christian Schwarz-Schilling – bivši ministar u SR Njemačkoj i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i ujedno vrlo važnu i emotivnu poruku da nam je Bosna i Hercegovina naša jedna i jedina domovina.

Ispred generalnog konzulata Bosne i Hercegovine pozdravni govor je uputila generalna konzulica gospođa Višnja Lončar.

Vrlo uvaženi i cijenjeni uzvanica je bio gospodin Stipe Mesić te je svojom izjavom  skrenuo pažnju da Bosna i Hercegovina trenutno prolazi kroz teška i vrlo različita iskustva. Bosna je prebrodila mnoge krize, pa će tako i ovu najnoviju politički instruiranu krizu prebroditi.

Pisac i publicista Jusuf Trbić je u svom vrlo dirljivom govoru istakao ravnopravnost, zajedništvo i jednakost svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru i „plemensku“ pripadnost.

U ime fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ gostima se obratio izvršni direktor Edin Bećarević koji je predstavio ciljeve i dosadašnji rad ovog istaknutog udruženja.

Vrhunski umjetnik na harmonici Elvedin Elo Muhić, predstavio se publici sa jednim od najpoznatijih svijetskih djela “Četiri godišnja doba” od Antonija Vivaldi.

Svojim virtuoznim nastupom na violini Lejla Piljević je izazvala opšte oduševljenje u publici i izmamila velike ovacije.

Kratku pozorišnu predstavu „ Ti si tako daleko“, koja predstavlja rad jednog mladog „gastarejtera“ u njemčkoj i koji žudi za voljenom osobom u rodnom kraju, su izveli Elvis Baždarević i Emina Sefaragić.
Uz iskrenu radost u programu večeri su nam se predstavili članovi folklornih sekcija Kulturno umjetničko društvo “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima, Bošnjačko Kulturna Zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara, Kulturno umjetničko društvo iz Darmstadta, KSV „Bosnien und Herzegowina – Hanau 1994“ e.V., te Njemačko-Bosansko-Hercegovačkog Kulturno Udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majni”.

Ova predivna omladina – njih 140 u kolu – izveli su nam koreografiju „Splet folklornih igara iz centralne Bosne“.

Ova koreografija je imala umjetničku obradu igara, običaja i pjesme svih etničkih grupa iz centralne Bosne, pod rukovodstvom koreografa Elvisa Baždarevića. Muziku za ovu koreografiju je uradio Muhamed Šehić-Hamić.

Pisac i publicista Željko Ivanković se predstavio publici s 5 pjesama iz njegovih objavljenih djela.

Našem vrhunskom atletičaru Amelu Tuka je u ime Noći Bosne i Hercegovine dodijeljeno priznanje za „Istinskog Ambasadora Bosne i Hercegovine“ u svijetu spota!

Goste u Sali je jako dobro nasmijao naš poznati glumac i komičar Dragan Marinković-Maca koji se publici obratio u dva dijela njegove najnovije „Stand-up Comedy“.

Poslastica u muzičkom dijelu programa je došla od izvanredne Džejle Ramović koja je publiku očarala sa svojim izvanrednim glasovnim mogućnostima i njenim performansom na sceni.

Na kraju programa je Mirza Selimović, jako talentovan umjetnik, s nadzemaljskim glasovnim mogućnostima, doveo Noć Bosne i Hercegovine do usijanja.

Manifestacija Noć u BiH

I na kraju ostaju nam iskrene zahvale našim cijenjenim i uvaženim privrednicima i sponzorima, koji su nas, kao i svake godine, podržali i omogućili nam još jednu prelijepu Noć Bosne i Hercegovine 2022.
I naravno sve ovo ne može da prođe bez naših voditelja – izvanrednih Mile Halavać, Ajle Muhić i Ammara Švrakića.

Jedno veliko i ogromno Hvala upućujemo našem generalnom medijskom pokrovitelju Hayat TV, našim poslovnim partnerima Stadthalle Offenbach, kao i Business portalu Adresar.org.

Vidimo se opet iduće godine na našoj i vašoj Noći Bosne i Hercegovine 2023!

Organizatori večeri:
SV BKC „Bosna i Hercegovina“ – Frankfurt
Kulturno umjetničko društvo “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima,
Bošnjačko Kulturna Zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara,
Kulturno Sportska Zajednica “Bosna i Hercegovina 1994” iz Hanaua, te
Njemačko-Bosansko-Hercegovačkog Kulturno Udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majni”.

Pročitajte više: U nedjelju 455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta (VIDEO)

Pratite nas na Facebook TrnInfo.ba