Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiBiHSutra sastanak Dragana Čovića s predstavnicima "Aluminija"

Sutra sastanak Dragana Čovića s predstavnicima “Aluminija”

Traži se rješenje za "hercegovačkog giganta"

Sastanak predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a BiH Draganom Čovićem bit će održan u ponedjeljak, 15. jula, u upravnoj zgradi “Aluminija” u Mostaru. 

Čović je u četvrtak, 11. jula, prisustvovao sastanku Uprave, Nadzornog odbora, sindikata, ali se tom prilikom nije obratio novinarima. 

Nakon sutrašnjeg sastanka predviđene su izjave za medije. 

Radnicima “Aluminija” danas je isplaćena plaća. Ova kompanija prošle je sedmice zbog dugovanja iskopčana s visokonaponske mreže, a zbog nedostatka novca nisu uspjeli kupiti struju za nastavak proizvodnje.

U Mostaru će sutra biti održan sastanak predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata radnika “Aluminija” i predsjednika HDZ-BiH Dragana Čovića, najavljeno je iz mostarske kompanije.  

Sastanak će biti održan u Upravnoj zgradi “Aluminija” u 8.00 časova, a u 9.45 časova planirane su izjave za novinare. 

Proizvodnja u “Aluminiju” prekinuta je u noći između 9. i 10. jula, kada je četiri minute poslije ponoći mostarskoj kompaniji isključena električna energija. Dan kasnije, 11. jula, održan je sastanak Čovića i predstavnika radnika, Nadzornog odbora, Uprave društva i dioničara. 

Poslije sastanka predsjednik Sindikata Romeo Biokšić rekao je da je isključena procedura stečaja i da je cilj zbrinjavanje radnika i postepeno vraćanje proizvodnje.

Čović nije davao izjave za novinare.

Iz HDZ-a BiH saopćeno je poslije gašenja “Aluminija” da isključenje električne energije ovom preduzeću predstavlja udar za cijelu BiH, te da je trenutno najvažniji zadatak briga o radnicima, ali i što prije naći kratkoročno, dugoročno i na kraju trajno rješenje.

Radnici “Aluminija” trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru.  

Ukupna dugovanja “Aluminija” iznose oko 400 miliona KM, a više od polovine se odnosi na potrošenu električnu energiju. Ova kompanija zapošljava 900 radnika, a za nju je direktno vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je Luka Ploče.  

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 posto preduzeća, najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, suvlasnici 44 posto.

SourceAvaz.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -