Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoPutin posjetom Krimu poslao snažnu poruku!

Putin posjetom Krimu poslao snažnu poruku!

Ruski predsjednik Vladimir Putin nenajavljeno je u subotu posjetio Krim povodom devete obljetnice ruske aneksije poluotoka od Ukrajine.

Ruskoga predsjednika Vladimira Putina je dočekao guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev te mu je pokazao novi dječji centar i odveo ga je u posjet novom vrtiću i umjetničkoj školi.

Razvožajev je kazao da je riječ o iznenadnom posjetu.

Državni mediji nisu odmah prenijeli nikakvu Putinovu izjavu, dan nakon što je Međunarodni kazneni sud objavio da je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine.

Putin je sjeo u zrakoplov i preputovao 1.821 kilometar od Moskve do Sevastopolja, najvećeg grada u regiji, gdje je sjeo za volan automobila koji ga je prevozio po gradu, otkrio je Razvožajev.

“Mislim da je to opravdano. Poblem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku”, rekao je američki predsjednik Joe Biden novinarima.

Posjetio je i arheološko nalazište na ruševinama starog grčkog grada Hersonesa, javljaju ruski državni mediji.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar. Čini se da su lokacije odabrane kao odgovor na nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je izdan u petak, navodi Guardian prenoseći izvješće AP-a. Sud je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Obnovljen je dogovor kojim se dopušta izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, a trebao je isteći u subotu, objavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan, a ministar u ukrajinskoj vladi Oleksandr Kubrakov je rekao da je produljenje dogovoreno za narednih 120 dana, prenosi The Guardian.

Putin još nije javno komentirao odluku Međunarodnog kaznenog suda. Njegov glasnogovornik nazvao ju je “ništavnom i nevažećom”, dodavši da Rusija smatra sama pitanja koja postavlja ICC “nečuvenim i neprihvatljivim”.

Rusija je zauzela Krim 2014., osam godina prije pokretanja potpune invazije na Ukrajinu. Ukrajina kaže da će se boriti da istjera Rusiju s Krima i svih drugih teritorija koje je okupirala Rusija.

Izvor: Dnevnik.hr

Povezane vijesti: <strong>Međunarodni krivični sud u Haagu izdao je naloge za hapšenje Vladimira Putina.</strong>

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -