Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeAktuelnoMarco Odermatt pobjedio u posljednjem veleslalomu ove sezone

Marco Odermatt pobjedio u posljednjem veleslalomu ove sezone

Vodeći nakon prve vožnje, Odermatt je napravio besprijekornu drugu vožnju i završio seizmički 2,11 sekundi ispred Henrika Kristoffersena, dok je Marco Schwarz u formi bio treći.

Nevjerovatno je to bila Odermattova sedma GS pobjeda u 10 trka, ali što je još važnije, pogurala je njegov sezonski ukupan broj bodova na nedostižnih 2,042 boda.

Brojke i dalje stižu s Odermattom koji je zapanjujuće imao naj slabiji rezulatiat I to treće mjesto u posljednjih 16 Veleslalom utrka. Veleslalomski Globus je odavno osiguran, kao i super-G globus i ukupna titula, ali kako će proslaviti prolazak pored legendarnog Maiera?

“Bio bih spreman za žurku, ali ne znam više da li imam energije jer sam stvarno, stvarno prazan. Najvažnija stvar je bila trka pa ću vidjeti koliko energije imam za rezervoaru”, nasmejao se Odermatt.

Kristoffersen je još jednom pokazao svoje veleslalomske vještine. Drugoplasirani u poretku sezone veleslaloma napravio je dvije solidne vožnje.

“Naravno, volio bih pobjedu u GS-u, malo je šteta sa svim drugim mjestima. Bilo je pet ili nešto. Ne znam. Sedam postolja u Veleslalomu je ipak dobro, ali moramo učinite ovaj posljednji korak. Dakle, kada smo drugi, moramo biti prvi. Ako napravimo ovaj posljednji korak, možda možemo da izazovemo cijeli svijet”, rekao je Kristoffersen.

Kristoffersen je ove sezone sakupio 11 postolja, uključujući i svjetsko prvenstvo. Pokušat će dodati još jednog u finalnoj trci slaloma u nedjelju.

U međuvremenu, Marco Schwarz je napravio odličnu drugu vožnju i prošao kroz neurednije uslove na dnu staze kako bi završio na trećem mjestu.

“Treće mjesto danas je zaista dobro. Imali smo sreće sa vidljivošću. Prilično sam zadovoljan cijelom sezonom. Naporno smo radili i velika stvar je bila moja prva pobjeda u GS u Palisadesu, tako da sam zaista zadovoljan sezonom,” rekao je Schwarz.

Zvijezda u usponu Lucas Braaten (Norveška), koji je bacio oko na sutrašnji slalom i šansu za prvi Kristalni globus, iskoristio je brzu prvu utrku I na kraju to ga je dovelo do četvrtog mjesta.

Alexis Pinturault (FRA) je bio drugi nakon prve vožnje, ali nije mogao završiti čistu drugu vožnju, završio je tek na osmom mjestu.

Malo poznati Joan Verdu (Andora) stvorio je jedno od najvećih navijanja dana, zadržavši neko vrijeme vodstvo pred domaćim navijačima nakon briljantne druge vožnje. A publika je čak dobila i rijedak spektakl norveške brzinske zvijezde Aleksandera Aamodt Kildea  koji se takmičio u veleslalomu. Ukupni šampion u spustu danas je završio na 17. mjestu.

Sada su sve oči okrenute ka  sutrašnjem slalomu. Lucas Braaten vodi, ali četvorica ispod njega imaju šansu da prestignu Norvežanina. To će sigurno biti zanimljiv kraj sezone. Nemojte to propustiti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -