Srijeda, 19 Juna, 2024
HomeVijestiBiHPoslanica Gavrankapetanović-Smailbegović pokreće inicijativu za oslobađanje doniranih lijekova od PDV-a

Poslanica Gavrankapetanović-Smailbegović pokreće inicijativu za oslobađanje doniranih lijekova od PDV-a

Poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, planira da u ponedjeljak službeno pokrene inicijativu kojom će zatražiti od ministara zdravstva i finansija KS da upute prijedlog Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da se donirani lijekovi oslobode obaveze plaćanja PDV-a.

Svjedoci smo nedostatka lijekova za pacijente koji boluju od teških oboljenja, poput onkoloških pacijenata. Njihova borba za osnovno ljudsko pravo – pravo na liječenje – je ogromna. U drugim uređenim sistemima, donacija lijekova igra važnu ulogu u rješavanju ovog problema. Međutim, tužna je činjenica da u Bosni i Hercegovini na donirane lijekove plaća porez, što otežava ovu vrstu pomoći našim pacijentima.

Inicijativa koju pokreće poslanica Gavrankapetanović-Smailbegović ne bi značajno utjecala na budžet Bosne i Hercegovine, ali bi imala ogroman utjecaj na živote i zdravlje naših građana. Oslobađanje doniranih lijekova od plaćanja PDV-a bi omogućilo veću dostupnost ljekova pacijentima kojima su oni neophodni za preživljavanje.

Pored zahtjeva za oslobađanje PDV-a na donirane lijekove, poslanica će od ministra zdravstva KS, Enisa Hasanovića, tražiti odgovore na to šta je preduzeto kako bi se riješio problem nestašice lijeka “Metrotrexata”, koji već duže od dva mjeseca traje. Također, tražit će informaciju o tome kada će biti osigurana biološka terapija za 60 pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa.

Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini, pomažući pacijentima da dobiju neophodne lijekove bez dodatnih finansijskih tereta. Poslanica Gavrankapetanović-Smailbegović nadamo se da će inicijativa biti usvojena i da će donijeti pozitivne promjene u životima naših građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -