Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoPobjeda Lare Gut-Behrami u Super G - ST. ANTON Austria

Pobjeda Lare Gut-Behrami u Super G – ST. ANTON Austria

Lara Gut-Behrami je prešla ciljnu liniju i odmah klimnula glavom kako bi ukazala na greške koje je napravila niz stazu Karl Schranz u St. Antonu.

 Ali na dan kada su se svi skijaši borili da skijaju čisto na jednoj od najtežih superveleslalom staza na stazi Svjetskog kupa, švicarska zvijezda je ipak završila na vrhu postolja.

Lare Gut-Behrami

 Gut-Behrami je u nedjelju pobijedila u svojoj 18. SuperG utrci u karijeri i zauzela drugo mjesto na listi svih vremena za žene, pretekavši Austrijanku Renate Götschl i sada zaostavši samo Amerikanku Lindsey Vonn (28).

 “Nije baš išlo kako je planirano,” priznala je olimpijska i svjetska superveleslalomska šampionka, koja je završila ispred italijanskog para Federica Brignone (+0,15s) i Marta Bassino (+0,19s).

Federica Brignone

Na izazovnoj stazi koju je postavio Alberto Senigagliesi iz Međunarodne skijaške federacije, 17 od 45 startera nije uspjelo završiti i tek je peta skijašica, Austrijanka Ramona Siebenhofer, stigla do cilja bez većih grešaka.

Marta Bassino

 Gut-Behrami je počela sa rednim br. 7 i imala  je avanturistički i nesavršenu vožnju.  U jednom trenutku je imala desnu skiju u zraku na gornjoj dionici cijele dužine i zamalo je promašila tešku plavu kontrolnu kapiju nakon skoka u Eisfall.

 Ali impresivni oporavci omogućili su joj da zadrži svoju brzinu, te se ponovo fokusirala kako bi objavila najbolje kombinirano vrijeme u posljednja dva sektora staze i skijala na prvom mjestu.

 “Na ravnoj strani sam napravila mnogo grešaka i nisam očekivala da ću biti tako brza”, rekla je Lara.

Lare Gut-Behrami

 “Posljednji dio sam pokušala da odskijam čisto i pustim skiju. Nisam baš zadovoljana kako sam skijala  ali sam zadovoljana rezultatom.”

 Svojom 36. pobjedom u Svjetskom kupu u svim disciplinama, Gut-Behrami se pridružila Njemici Katji Seizinger na jednakom osmom mjestu na listi svih vremena za žene, a također je stigla do 70. postolja Svjetskog kupa u svojoj legendarnoj karijeri.

Svježe nakon subotnje pobjede na skraćenoj stazi, Brignone je u nedjelju počela sa puno samopouzdanja, ali je napravila grešku prije ulaska u Eisfall i zaostala za Larom Gut-Behrami.

 Oporavila se i drugi dan zaredom skijala briljantnu donju dionicu, skoro uhvativši švicarskog lidera, ali je na kraju ostala bez pobjede.

 “Imala sam ovu veliku grešku prije Eisfall-a i stvarno sam se zaglavila prije strmine i izgubila  sam mnogo vremena. Žao mi je jer nisam kao juče nadoknadila vrijeme (na donjem dijelu staze)”, rekla je Brignone.

Njena kolegica, specijalista za veleslalom Bassino, došala  je izvan 15 najboljih nosilaca i prvi put u više od dvije godine stigala  do podijuma u super-G utrci.

Bassino

 “Zaista sam sretna što kada imam odlične skije  mogu to da uradim u svakoj disciplini, tako da me to čini zaista ponosnom”, rekala je Basino, čiji je prethodni super-G podijum takođe bio u Sent Antonu, januara 2021. godine.

 Bio je to veliki dan za talijanski tim, koji je zauzeo tri od četiri prve pozicije uprkos njihova najbolja brza skijašica Sofia Goggia koja je odlučila da danas  izostane kao mjera predostrožnosti nakon nesreće u subotu.

 “Zaista je nevjerovatno kada je ovako, dijelim podijum sa Fedeom, a onda je Elena (Curtoni) četvrta, tako da smo svi ovdje”, rekla je Bassino.

 “Uvijek je jako lijepo jer se posao koji smo uradili isplati.”

 Italijani će se nadati da će taj zamah pobjede prenijeti u tri domaće brzinske trke sljedećeg vikenda na jednoj od najpoznatijih stanica na turneji  Svjetskog kupa za žene u Cortini d'Ampezzo.

Elvedina Muzaferija 28.mjesto super G u St.Anton

Facebook

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -