Henrik Kristoffersen – pobjednik muškom slaloma u Wengenu

Uslovi su bili teški, a snijeg je padao, ali Henrik Kristoffersen (NOR) je vodio uzbudljivu trku kako bi osvojio pobjedu u muškom slalomu u Wengenu na turneji FIS Svjetskog kupa.

 Kristoffersen je popravio svoju prvu vožnju s vremenom od 53,60 sekundi da je ušao u igru.  Veteran je iskoristio gotovo besprijekornu vožnju kroz kapije na stazi s mnogo kolotečina kojima nije bilo lako snaći se po velikom snijegu.

Henrik Kristoffersen

 „Samo sam morao da guram i budem pametan niz teren.  Mislio sam da sam prilično pametan jer su bile velike kolotečine.  Ostalo nizbrdo bilo je i mjesta, ali sve je prošlo odlično”, rekao je Kristoffersen.

Kristoffersenu je ova pobjeda druga pobjeda u slalomu i sedmo postolje u ovoj sezoni.  Norvežanin upotpunjuje svoju ukrašenu karijeru svojim 79. postoljem na FIS Svjetskom kupu u karijeri.

 Pobjedom je produžio vodstvo u disciplini slaloma sezone i nosit će crvenu majicu sljedećeg vikenda.

 “Naravno da sam bio emotivan nakon završetka.  Kada sam znao da Lucas (Braathen) vodi za sekundu, a pobedio sam ga za pola sekunde, bio sam srećan, sigurno”, dodao je Kristoffersen.

 Posljednji se s planine u drugoj vožnji spustio Loic Meillard (SUI) koji je završio kao drugoplasirani.

Loic Meillard

 Meillard je imao jedan klimav zaokret na vrhu staze koji se pokazao ključnim jer je švicarski skijaš naišao na 0,20 sekundi manje od Kristoffersenovog tempa.  Švicarska domaća publika ga je uzvikivala preko linije, ali Meillardu to nije bilo dovoljno da ostvari svoju prvu pobjedu u godini.

 “Bilo bi lijepo biti na pobjedničkom postolju, ali bila je to dobra trka.  Pokušao sam da forsiram, ali sam imao nekoliko grešaka koje su koštale previše i to čini razliku”, rekao je Meillard.

Meillardu je to bio četvrti podijum u sezoni i 12. u karijeri na Svjetskom kupu.

Lucas Braathen

 Podijum je zaokružio još jedan Viking norveškog tima, mladić Lucas Braaten (NOR).

 Ovaj 22-godišnjak je mislio da je možda ostvario svoju četvrtu pobjedu u sezoni, ali je poražen nakon što ga je njegov saigrač Kristoffersen nadmašio za 0,49 sekundi.

 “Bio sam jako oduševljen svojim nastupom,  bio je rat.  Dakle, jako sam oduševljen da stignem do cilja i vidim zelena svjetla pred ogromnom publikom.  Šteta što se moj finiš nije održao i možda me koštao drugog mjesta i borbe za pobjedu sa Henrikom danas”, rekao je Braaten.

 Braaten sada ima devet podijuma u karijeri, a to je prvi put da je stigao do podijuma ove sezone, a da nije završio prvi.

 Norvežani su imali sjajan vikend u Wengenu dok je Aleksander Aamodt Kilde (NOR) uzeo dupli plasman u brzim disciplinama.

Henrik Kristoffersen

 Turneja se sada seli na čuvenu stazu Kitzbühel u Austriji za dva spusta i jednu slalomsku trku.