Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiSvijetPeter Mađar - ozbiljan protivnik Viktora Orbana na izborima u Mađarskoj

Peter Mađar – ozbiljan protivnik Viktora Orbana na izborima u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban više neće imati lak posao na nadolazećim izborima, jer prvi put ima ozbiljnog protukandidata – Petera Mađara. Mađar je bivši suprug bivše Orbanove ministrice pravosuđa Judit Varge i do nedavno je bio relativno nepoznat u javnosti. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci Mađar je doživio politički uspon, osnivajući stranku Tisza i okupljajući desetke hiljada ljudi na ulicama u protestima protiv Orbanovog sistema.

Mađar se ističe svojim kritikama sistema moći i korupcije u Orbanovoj vladi. On tvrdi da je nekoliko porodica i biznismena bliskih Orbanu preuzelo kontrolu nad mađarskom privredom, a također obećava da će uvesti red u loše vođene sektore obrazovanja i zdravstva. Ove teme izazivaju nezadovoljstvo u mađarskom društvu, gdje je korupcija široko rasprostranjena, a uvjeti u školstvu i zdravstvu su loši.

Mađarovi politički stavovi su slični Orbanovim, ali bez nacionalističke demagogije. On kritikuje birokratiju u Evropskoj uniji, ali ne protivi se Evropi. Ova pozicija privlači neodlučne birače i one kojima je dosadilo Orbanovo vođstvo.

S druge strane, Orban i njegova stranka Fideš prvi put su u političkoj defanzivi. Imaju problema s kontrolom javnog diskursa o relevantnim temama, dok je stranka prethodno pretrpjela gubitke kadrova nakon ostavki dvoje popularnih političara. Osim toga, Orban se suočava s optužbama protiv novog predsjednika stranke Tamaša Suljoka, koji je navodno bio uključen u nezakonitu prodaju mađarskog poljoprivrednog zemljišta.

Izbori u Mađarskoj će odlučiti budućnost zemlje i odnos prema Evropskoj uniji. Peter Mađar, sa svojom sve većom podrškom među biračima, predstavlja ozbiljnu prijetnju dosadašnjem političkom establišmentu i Orbanovoj vlasti. Izvjesno je da su Mađari nezadovoljni trenutnom situacijom i da traže promjene u liderstvu zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -