Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoPALESTINA: IZRAEL  UVLAČI BLISKI ISTOK U NASILJE

PALESTINA: IZRAEL  UVLAČI BLISKI ISTOK U NASILJE

Palestinske vlasti u ponedjeljak su optužile Izrael da nastoji uvući regiju Bliskog istoka u nasilje.

Rano u ponedjeljak, brojni izraelski ministri i zakonodavci učestvovali su na skupu podrške izgradnji naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich bili su među učesnicima skupa.

Portparol Palestinskih vlasti Nabil Abu Rudeineh rekao je da Izrael nastoji da uvuče region u “nasilje i nemire” nastavljajući svoje napade i provokacije.

Upad izraelskih naseljeničkih milicija na čelu s ministrima okupacione Vlade na palestinsku zemlju neće promijeniti činjenicu da će ova zemlja ostati palestinska – rekao je Rudeineh.

Ukazao je na šutnju SAD-a koja ih ohrabruje “da nastave svoje zločine protiv našeg naroda”, pozivajući na hitnu i brzu akciju “kako bi se zaustavilo ovo ludilo koje će cijeli region platiti”.

Izraelske vlasti nisu komentarisale palestinske optužbe.

Izraelski skup u ponedjeljak održan je usred rastućih tenzija na palestinskim teritorijama nakon što su izraelske snage upale u Al-Aksu i izbacile vjernike iz kompleksa džamije prošle sedmice.

Izraelske racije su bile povod raketnim napadima iz Pojasa Gaze i Libana na što su Izraelci odgovorili zračnim udarima.

Palestinci optužuju Izraelce za sistematsko judaiziranje istočnog Al-Qudsa (Jerusalem), gdje je smještena Al-Aksa, treće najvažnije muslimansko sveto mjesto.

Izraelske i palestinske procjene pokazuju da oko 650.000 doseljenika živi u 164 naselja i 116 ispostava na Zapadnoj obali, uključujući okupirani istočni Al-Quds (Jerusalem).

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim.

Gotovo 100 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj vatri od početka ove godine, prema palestinskim podacima.

Sedamnaest Izraelaca je takođe ubijeno u odvojenim napadima tokom istog perioda.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -