Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoOPOZICIONA PDP TRAŽI DA SE MILANOVIĆ PROGLASI NEPOŽELJNIM U BIH

OPOZICIONA PDP TRAŽI DA SE MILANOVIĆ PROGLASI NEPOŽELJNIM U BIH

Opoziciona Partija demokratskog progresa (PDP) iz BiH pokrenula je inicijativu da se hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića proglasi nepoželjnom osobom zbog toga što je odlikovao 103. brigadu HVO-a u Derventi.

akon sjednice vodstva stranke koja je žestoki kritičar politike SNSD-a Milorada Dodika objavljeno je kako će klub zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS dostaviti prijedlog rezolucije kojom bi se srpsku članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović obvezalo da na sjednici državnog vrha Milanovića proglasi personom non grata.

Zajedno s time zatražit će se osuda odlikovanja 103. brigade HVO-a.

Predsjednik Zoran Milanović je krajem marta povodom obilježavanja 31. godišnjice ostnivanja osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa odlikovao tu jedinicu Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Taj je potez izazvao oštra reagiranja srpskih političkih stranaka u BiH, uz objašnjenje kako se ta jedinica tereti za niz ratnih zločina, što međutim do sada nije dokazano sudskim presudama. Prednjačile su stranke koje su opozicija SNSD-u.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istaknuo je kako ova stranka nastoji potaknuti osudu zbog konkretnih postupaka predsjednika Zorana Milanovića, a ne zbog službene politike Republike Hrvatske ili odnosa s hrvatskim narodom, javlja Index.hr.

 Milanović je nesumnjivo svojim izjavama i ponašanjem povrijedio interese, čast i dostojanstvo naroda iz RS-a, a samim tim i Bosne i Hercegovine – rekao je Borenović.

Dodao je kako je Milanović, uz odlikovanje postrojbe HVO-a, Srbe vrijeđao nazivajući ih “šakom jada” ili “opančarima”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -