Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHOtkriveno najmanje deset lažnih diploma zaposlenih u institucijama FBiH, bilo i otkaza

Otkriveno najmanje deset lažnih diploma zaposlenih u institucijama FBiH, bilo i otkaza

Problematične uglavnom srednjoškolske diplome

Provjera diploma uposlenih u federalnim institucijama skoro je  završena i pokazala je da je najmanje deset namještenika u proteklom periodu posao dobilo na osnovu lažnih diploma. Otkriveno je i nekoliko takvih službenika.

Nadležno tužilaštvo

Ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović, koja je pokrenula inicijativu provjere diploma, kazala je jučer da je ova kontrola pokazala da u 102 institucije sa hiljadama zaposlenih, čiji rad plaćaju građani, ima onih sa lažnim diplomama, mahom srednjoškolskih, ali da ih ima i sa lažnim fakultetskim diplomama.

Nije željela precizirati o kojem se broju radi, niti o kojim institucijama, dodavši da se priprema izvještaj za Vladu Federacije BiH nakon čega će javnost o svemu biti detaljno upoznata.

-Neke su institucije tim svojim uposlenicima već dale otkaze, neke su obavijestile i nadležno tužilaštvo – dodala je Dilberović.

Diplome su provjeravale same institucije za svoje uposlene tako što su slale upite školama i fakultetima. Podaci su se na kraju slali Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH čiji se izvještaj, nakon što bude napisan, uskoro treba naći na dnevnom redu Vlade FBiH.

Prošao rok

Podsjetimo da je zaključak o provjeri diploma svih uposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i preduzećima u većinskom vlasništvu FBiH, donijela je Vlada početkom godine. Rok od šest mjeseci za završetak posla je prošao, a do kašnjenja je došlo zbog niza problema, izmeu ostalog jer je u određenom broju slučajeva dokumentacija izgorjela u ratu, ali i jer su neki fakulteti počeli tražiti i do 351 KM za potvrde.

Dvije institucije „nepokrivene“

Ministrica Dilberović je rekla da Zavod PIO FBiH i Arhiv Tuzlanskog kantona nisu mogli provjeriti diplome svojih uposlenih jer su, i nakon nekoliko molbi i urgencija, neki univerziteti nastavili tražiti novac za potvrde.

-Zavod PIO nije mogao provjeriti 119 fakultetskih diploma, na primjer. Tako da su neke institucije ostale „nepokrivene“ i možda će Vladi biti predložen zaključak da te institucije u budžetu za iduću godinu planiraju novac da bi baš sve okončali – dodala je Dilberović.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -