Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelnoNJEMAČKI MEDIJI O PUTU PROTIV SCHMIDTA, KOJI JE OBEZVRIJEDIO ULOGU OHR-A

NJEMAČKI MEDIJI O PUTU PROTIV SCHMIDTA, KOJI JE OBEZVRIJEDIO ULOGU OHR-A

Protesti protiv opasnih i antidemokratskih namjera visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji su održani u petak, našli se i u jučerašnjem izdanju Tag.de.

Pod naslovom “Na putu protiv Schmidta” ovaj njemački medij donosi informaciju o 3000 okupljenih građana, koji su tražili odlazak visokog predstavnika Schmidta.

Tag.de piše da su građani Bosne i Hercegovine pod plavo-žutim nacionalnim zastavama, kritikovali podršku Schmidta krajnje desnim nacionalističkim strankama bosanskih Hrvata i Srba. Tražili su da Bosna i Hercegovina postane evropska demokratska ustavna država u kojoj svi imaju ista prava. Podjela zemlje na dva “entiteta” mora biti prevaziđena.

 Mnogi od Schmidtovih kritičara umorni su i razočarani u međunarodnu zajednicu u cjelini. Kritiziraju da bi to i 30 godina nakon rata moglo imati odlučujući utjecaj na politiku u Bosni i Hercegovini. Strane diplomate, političari i novinari su do danas težili da bosanskohercegovačko društvo trpaju u jednostavne i ne baš složene kategorije ‘Srba, Hrvata i Bošnjaka’ i sa ovom ‘analitičkom’ okvirnom politikom u korist nacionalističkih ekstremista i njihovih pristaša u Srbiji i Hrvatskoj blizu. ‘Oni jednostavno ne razumiju složenost isprepletenog, multireligijskog društva koje je historijski raslo više od 400 godina – kaže profesor filozofije Sulejman Bosto. Dovoljna im je jednostavna definicija ‘Srbi, Hrvati i Bošnjaci’ – navodi Taz.

Michael Roth predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga

Njemački medij podsjeća i na pismo Michaelu Rothu, predsjedniku vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

Ured, koji je zapravo stvoren Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine kako bi se garantovao miran razvoj zemlje, sada je obezvrijeđen. Schmidt je također jednostavno ignorirao odluku Bundestaga o Bosni i Hercegovini od 8. jula 2022. godine, u kojoj je glas Michaela Rotha pozvao na daljnji demokratski razvoj u zemlji.

Nedavni napad na LGBTQ+ aktiviste u saradnji sa policijom i desničarskim grupama, kao i suzbijanje medijskih sloboda kroz usvajanje zakona kojim se kriminalizuje ‘kleveta’ samo su kameni blokovi u konsolidaciji autokratskih struktura u RS-u, dijelu BiH u kojem dominiraju Srbi, žale se autori pisma.

Demonstranti se žale da Schmidt nije ni kritikovao ni istraživao sumnjiv rezultat srpskog nacionaliste Milorada Dodika na izborima u oktobru. Osim toga, Schmidt je donosio odluke koje su išle samo u korist vodstva hrvatskih ekstremista pod Draganom Čovićem. Autori kritikuju da je ovu poziciju pokušao učvrstiti na dan izbora prošle jeseni promjenom Izbornog zakona u Federaciji.

 U skladu sa duhom i suštinom Vaše rezolucije, potrebno je naglasiti viziju Bosne i Hercegovine kao države u kojoj svi građani imaju punu ravnopravnost – traže. Sa sadašnjim ustavom, Bosna i Hercegovina nikada ne može ući u EU, “jer ovaj ustav diskriminiše vlastite građane, politički kažnjava složene identitete i ne samo nagrađuje već i naređuje politiku etnoteritorijalne podjele”, navodi se u pismu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -