Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoNiske do umjerene koncentracije polena drveca u zraku

Niske do umjerene koncentracije polena drveca u zraku

Prema podacima Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić, u zraku su prisutne niske do umjerene koncentracije polena drveća i to breze, graba, vrbe, tise, čempresa i borova.

Nije konstatovan polen ostalih alergenih biljaka, tokom mjerenja u aprilu, navodi se u izvještaju koji je ovaj Centar poslao resornom Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Kako ističu, polen drveća je jak alergen i čest je u ovom periodu godine, a sa stabilizacijom vremenskih prilika u narednom periodu, odnosno više sunčanih i toplih dana, sa znatno manje vjetra, očekuje se povećana koncentracije polena ovih biljaka u vazduhu.

“Važno je naglasiti i da u vazduhu nisu konstatovane čestice prašine, niti spore gljivica na preparatu, a koji mogu biti izuzetno opasni okidači alergijske reakcije”, poručeno je iz Centra za ekologiju i prirodne resurse.

Osobama koje su alergične na polen drveća se preporučuje da izbjegavaju parkovske površine s drvenastim biljkama, te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru visokoplaninskih ekosistema, tj. iznad gornje granice šume.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -