Utorak, 27 Februara, 2024
HomeAktuelnoNA SJEVERU ZEMLJE OSMANI POZVALA SUGRAĐANE DA IZAĐU NA IZBORE

NA SJEVERU ZEMLJE OSMANI POZVALA SUGRAĐANE DA IZAĐU NA IZBORE

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala sugrađane da izađu na izbore na sjeveru zemlje općina Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, da sutra izađu na vanredne lokalne izbore i da odbace prijetnje i ucjene.

Predsjednica je ocijenila da su izbori kamen temeljac svake demokratije i vrijeme kada svi čuju glas građana. Osmani je poručila da glas građana najmoćnije sredstvo za odlučivanje o budućnosti općinai pozivanje izabranih zvaničnika na odgovornost.

Ona je kazala da razumije da su mnogi građani sa sjevera Kosova bili meta prijetnji i zastrašivanja koje su posljednjih nedjelja upućivale kriminalne strukture koje podržava Beograd kako bi ih primorale da odustanu od svog glasa i moći da oblikuju budućnost svojih općina.

Međutim, želim da vas uvjerim da sve kosovske institucije čine sve da ovi izbori budu slobodni i pošteni i da vaša sigurnost bude zagarantovana. Zato vas pozivam da odbijete one koji vam dolaze s prijetnjama i ucjenama. Podstičem vas da svojim učešćem na lokalnim izborima 23. aprila 2023. godine pošaljete snažnu i jasnu poruku – navela je Osmani.

Istakla je da će učešće građana na izborima poslati snažnu poruku onima koji žele da zastraše i ugnjetavaju, da neće moći da ućutkaju i da će funkcioneri koje izaberu služiti interesima svih građana općine.

Institucije Kosova će vam uvijek biti na usluzi. Vaša sigurnost i perspektiva su prioritet svih kosovskih institucija – zaključila je Osmani.

Predhodno je Srpska lista pozvala Srbe da bojkotuju izbore u nedjelju, 23. aprila, ocjenivši ih nedemokratskima. Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, koju podržava Beograd, nije se prijavila za učešće na ovim izborima.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila, na osnovu procjene sigunosnih organa, da na predstojećim izborima otvori samo šest od 44 uobičajenih lokacija za glasanja, uglavnom u naseljima u kojima živi albansko stanovništvo, kao i 13 alternativnih biračkih centara u kontejnerima.

CIK je odlučio i da se broj biračkih mesta smanji sa 69 na 34, dok je broj birača po biračkom mjestu povećan sa 750 na 2.000 birača.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -