Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoMETEOROLOZI IMAJU NOVU PROGNOZU

METEOROLOZI IMAJU NOVU PROGNOZU

Ovog vikenda (08./09.04.) dva visinska ciklona se vrte oko nas i donose nama pretežno oblačno i nestabilno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove.

na višim planinama pada snijeg. Padavina će biti u većem dijelu zemlje i neće biti obilne.

U ponedjeljak (10.04.) visinski ciklon će postepeno odmicati ka jugu Balkana, a sa zapada jačati greben azorke anticiklone koja će nam od utorka (11.04.) donijeti porast temperature ali i stabilnije vrijeme bar nakratko.

Tako da će lokalno slabije kiše biti još u prvom dijelu ponedjeljka. Od poslijepodnevnih sati ponedjeljka očekuje se postepeno stabilizacija vremena, prestanak padavina i djelimično razvedravanje. Ispodprosječne temperature u periodu vikend i ponedjeljak uz dnevne maksimume uglavnom 7 do 14°C, jutra ne previše hladna.

Bit će i pojačanog vjetra i to tokom nedjelje i ponedjeljka uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne tih dana umjerena do na udare jaka bura.

Stabilnije i toplije od utorka.

Utorak (11.04.) i srijeda (12.04.) će donijeti stabilno, pretežno sunčano i toplije vrijeme. Vraćaju se proljetne temperature uz dnevne maksimume u utorak 12 do 18, lokalno do 20 stepeni, a u srijedu uz jačanje južnih strujanja lokalno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne moguće i do 25 stepeni.

Jačanje južnih strujanja od srijede je naznaka za novu promjenu vremena i padavine koja stiže od četvrtka (13.04.).

Nova promjena vremena od četvrtka

Od poslijepodnevnih sati četvrtka i tokom petka (14.04.) jače naoblačenje uz kišu i pljuskove koji ponegdje mogu biti praćeni grmljavinom. Lokalno obilnije padavine. Nakon tople srijede pa i većinom četvrtka, petak donosi uz pojačan sjeverac osjetan pad temperature. Na višim planinama tokom petka moguće da bude i snijega.

Nestabilno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove moguće da bi se nastavilo i za vikend (15./16.04.). S tim da će prema trenutnim prognozama najviše padavina biti u petak, za vikend manje. Za vikend se očekuje i porast temperature, tako da bi osjetno zahlađenje u petak bilo samo kratkotrajno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -