Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHMeđunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine

Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine

Međunarodni sud pravde je označio genocid u Srebrenici kao najveći u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Ubistva više od osam hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini ostavila su mračan trag u ljudskoj historiji, a to se obilježava svake godine na dan 11. jula.

Upućena je odluka da se 11. juli u čitavom svijetu obilježi kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Cilj je podizanje svijesti javnosti i dijeljenje boli i osude genocida i zločina protiv čovječnosti. Turski predsjednik Erdogan je potpisao odluku, a sve aktivnosti će biti organizovane pod koordinacijom turskog ministarstva vanjskih poslova.

Obilježavanje ovog dana će uključivati posebne komemoracijske događaje, edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti. Sve aktivnosti će biti organizovane u saradnji s relevantnim javnim institucijama i organizacijama. Cilj je obezbijediti najbolju moguću podršku i pomoć svim institucijama i organizacijama u cilju uspješne implementacije događaja.

Važno je da se sjećamo žrtava genocida u Srebrenici i nastojimo spriječiti da se slični zločini ponove u budućnosti. Ova odluka i obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici su koraci ka tome.

Podsjetimo da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kojom je 11. juli zvanično prihvaćen kao dan sjećanja. Ovaj dan ima važnost kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijeli svijet, jer moramo učiti iz prošlosti kako bismo gradili bolju budućnost.

Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine započet će sa solarnom svečanošću u ranim jutarnjim satima, a nastavit će se nizom drugih događaja. Očekuje se da će ovo obilježavanje pružiti priliku za refleksiju, edukaciju i zajedničko podizanje svijesti o značaju sjećanja na žrtve genocida.

Pokažimo solidarnost i podršku prema porodicama žrtava i sjećajmo se genocida u Srebrenici kao opomena da se takva stradanja nikada više ne ponove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -