Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetHezbolah koristi niskotehnološke strategije protiv izraelske tehnologije nadzora

Hezbolah koristi niskotehnološke strategije protiv izraelske tehnologije nadzora

Nakon ubistva viših komandanata u izraelskim zračnim napadima, Hezbolah je počeo da koristi nekim niskotehnološkim strategijama kako bi pokušao izbjeći sofisticiranu tehnologiju nadzora svojih neprijatelja, rekli su informirani izvori za Reuters. Također je koristio vlastitu tehnologiju, bespilotne letjelice, za proučavanje i napad na izraelske sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka u onome što je čelnik Hezbolaha Hassan Nasrallah opisao kao strategiju “zasljepljivanja” Izraela.

Hezbolah, šiitska militantna grupa smještena u Libanu, suočena je s izazovom da se suprotstavi izraelskoj visokotehnološkoj vojnoj tehnologiji. Umjesto toga, koristi niskotehnološke metode kako bi se sakrio od nadzora izraelskih vojnih snaga. Prema informacijama izvora, grupa je počela koristiti kodirane poruke, fiksne telefone i pagere kako bi izbjegla praćenje i nadzor.

Dodatno, Hezbolah je razvio vlastite bespilotne letjelice koje koristi za prikupljanje obavještajnih podataka o izraelskim vojnim sposobnostima. Te letjelice koristi za napade na izraelske objekte koji se bave prikupljanjem obavještajnih podataka. Ove napade Hezbolah opisuje kao strategiju “zasljepljivanja” Izraela.

Sukobi između Hezbolaha i Izraela traju od 8. oktobra, a posljednjih sedmica bilježe pojačane napade s obje strane. Desetine hiljada ljudi pobjeglo je s granice, a broj mrtvih i ranjenih sve više raste. Izraelska vojska tvrdi da je odgovorila na neizazvani napad Hezbolaha i da preduzima mjere opreza kako bi smanjila štetu među civilima.

Situacija na granici između Lebana na sjeveru i Izraela i dalje je napeta, a postoji zabrinutost da bi mogla prerasti u širi rat. I dok Hezbolah koristi niskotehnološke strategije, Izrael se i dalje oslanja na sofisticiranu vojnu tehnologiju kako bi se suprotstavio ovoj militantnoj grupi.

Hezbolah je izgubio nekoliko visokih komandanata i mnogo pripadnika tijekom sukoba, ali se ne jenjava u svojoj borbi protiv Izraela. Niskotehnološke strategije koje koristi dokazuju da grupa nastavlja prilagođavati svoje taktike kako bi se suprotstavila izazovima izraelske vojne tehnologije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -