Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiBiHKod Lukavca pronađen minobacački projektil zabijen u drvo

Kod Lukavca pronađen minobacački projektil zabijen u drvo

U naselju Brijesnica Donja u blizini Lukavca ekipa Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) pronašla je minobacački projektil zabijen u drvo, koji je ubrzo po pronalasku i uništen.

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Lukavac, Jablanica, Bihać, Kreševo i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) izvršili su u utorak i uklanjanje pet eksplozivnih sredstva, tri okvira za AP i 16 komada municije kalibra 7.62 milimetra.

Pronađeni projektil RPG-7 se smatra gotovo sastavnim oružjem skoro svih ratnih okršaja. Uveden je u upotrebu još 1961. godine, a još ga koristi veliki broja armija širom svijeta zbog niske cijene, velike efikasnosti i skoro nikakvih potreba za održavanjem.

Iz FUCZ-a smatraju da ovaj projektil stoji u drvetu još od minulih ratnih sukoba te ističu da je pravo čudo što nije eksplodirao pri samom zabijanju u stablo.

“Ovo je još jedna u nizu neobičnih pojava s kojima se susrećemo u radu. Mi smo i ranije pronalazili razne projektile, ručne bombe koje su ostavljene u drvetu, a onda drvo nerijetko obraste oko eksplozivnog sredstva. U konkretno ovom slučaju šumari su uočili projektil te su nas kontaktirali”, rekao je za Klix.ba Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

On je također uputio i apel svim stanovnicima BiH da ukoliko negdje vide minu ili neku drugu vrstu eksploziva da odmah pozovu policiju ili Civilnu zaštitu te da ih ne pokušavaju samostalno ukloniti.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -