Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiBiHKo štiti hrvatske interese, ko kome prijeti: Žestok skupštinski "obračun" Vukanovića i...

Ko štiti hrvatske interese, ko kome prijeti: Žestok skupštinski “obračun” Vukanovića i Dodika

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović, tokom današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS o vetu koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH stavio na zvaničan stav BiH u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, pitao je Milorada Dodika da li je on „pričuvni“ član Predsjedništva BiH te da li je o Pelješkom mostu sve dogovorio sa Draganom Čovićem u Mostaru na nedavno održanom sastanku.  

– Dejton je Srbima dao u RS ono što nikad nismo imali. Zbog čega to treba da rizikujemo? Zbog hrvatskih interesa? Ovo je antisrpsko i izdajničko ponašanje. Molim sve poslanike, posebno SNSD-a i PDP-a da sagledaju kakve će biti posljedice svega ovoga, da vijekovima Hrvatima pravimo ustupke. Ovo su vrlo ozbiljne stvari. Zašto se spominje „Islamska deklaracija“, zašto se pravi sukob sa Bošnjacima, zašto ne radimo ono što je preporučio Aleksandar Vučić da jačamo dijalog sa Bošnjacima, zašto pričamo o Aliji Izetbegoviću, pitao je Vukanović.

Dodik je odgovarajući Vukanoviću poručio da je riječ o zaštiti entiteta, a ne hrvatskom interesu.

-Nemojte da lažete, ovdje niko ne zastupa hrvatske interese. Ja sam član Predsjedništva koji se bira iz Republike Srpske, i po Ustavu štitim interes entiteta. O kakvom vi sukobu sa Bošnjacima govorite, kada Bošnjaci neće 10 mjeseci da formiraju Vijeće ministara? Poručujem ti, bavi se sa mnom, s onim što radim, dirni mi u djecu, u moju porodicu imat ćeš problema sa mnom. Nemojte da se igrate sa životima drugih ljudi. Ovo što radimo je afirmacija našeg prava da ne dozvolimo da budemo preglasani, majorizirani. Znam ja dobro kakva je historija između nas i Hrvata, ali ima nešto, svidjelo se nama ili ne, a to je da je Hrvatska članica EU i da bira direktno svoje poslanike u Evropski parlament. Politika koju smo vodili posljednjih pet godina sa Hrvatima, dovela je do toga da nijedan hrvatski poslanik nigdje negativno nije pričao o Republici Srpskoj-kazao je Dodik.

SourceFaktor.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -