Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaPoznata imena nekoliko budućih ministara u Vladi Tuzlanskog kantona

Poznata imena nekoliko budućih ministara u Vladi Tuzlanskog kantona

Mandataru za sastav Vlade Tuzlanskog kantona (TK) Denijalu Tulumoviću iz Stranke demokratske akcije (SDA) već su dostavljena imena nekoliko kandidata koji bi se trebali naći na pozicijama kantonalnih ministara.

U Tuzlanskom kantonu prošle sedmice vlast je zvanično formirana, a pored dva sada već bivša zastupnika iz SDP-a čini je još devet zastupnika iz SDA, tri iz DF-a, po dva iz SBB-a i Stranke za BiH te jedan iz PDA. 

Shodno parlamentarnoj jačini, SDA su pored premijerskog mjesta pripala još i četiri ministarstva, odnosno Ministarstvo finansija, Ministarstvo za sport, kulturu i mlade, Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo pravde. 

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, iz ove stranke bi na čelu Ministarstva finansija trebao biti Suad Mustajbašić, a Srđan Mićanović koji je ranije obavljao ministarsku funkciju trebao bi se naći u Ministarstvu za sport, kulturu i mlade. Preostala dva ministarstva bit će popunjena naknadno jer se očekuje predlaganje kandidata.

Za razliku od SDA, SBB-u su pripala dva ministarstva pa bi tako u Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice na čelo trebao doći Elvir Rožnjaković, dok bi Edin Buševac trebao voditi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja.

Iako odmetni članovi SDP-a, odnosno Žarko Vuković i Husein Tokić prema koalicionom dogovoru imaju dva ministarstva, odnosno unutrašnjih poslova i poljoprivrede, SDP zvanično nije uputio svoje prijedloge, što je i očekivano, jer se organi ove partije ne smatraju dijelom vlasti, već opozicije. 

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, na poziciji ministra unutrašnjih poslova trebao bi se naći Gračanlija Mustafa Šakić, dok je ministarska fotelja u resoru poljoprivrede još uvijek upražnjena.

DF-u su prema koalicionom dogovoru pripali Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za boračka pitanja, a kako nam je potvrđeno u ovoj stranci, izbor njihovih kandidata još uvijek je u proceduri koja bi uskoro trebala biti okončana. 

Uskoro se očekuje i dostavljanje imena kandidata u ime Stranke za BiH, koji bi se trebali naći u Ministarstvu privrede i Ministarstvu rada, socijalne politike i povratka.

Prema ranijim informacijama koje smo objavili, proces formiranja Vlade Tuzlanskog kantona trebao bi biti završen u prvoj polovini sljedeće sedmice. Novi sastav Kantonalne vlade morat će potvrditi Skupština Tuzlanskog kantona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -