Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoFinska napokon pokrenula najveći nuklearni reaktor u Evropi

Finska napokon pokrenula najveći nuklearni reaktor u Evropi

Najveći pojedinačni reaktor u Europi ušao je u redovnu upotrebu u Finskoj,

Očekuje se da će sljedeća generacija Olkiluoto 3, koja sada proizvodi oko 14 posto električne energije u zemlji, ostati operativna “barem sljedećih 60 godina”, prema TVO operateru lokacije.

Njemačka je u međuvremenu službeno okončala desetljeća korištenja nuklearne energije isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora u subotu.

Prije ponoći s električne mreže isključeni su reaktor Isar 2 na jugoistoku zemlje, postrojenje Neckarwestheim na jugozapadu i Emsland na sjeverozapadu.

Najveća evropska ekonomija nastojalo je ostaviti za sobom nuklearnu energiju od 2002., ali je postupeno ukidanje ubrzala bivša kancelarka Angela Merkel 2011. nakon taljenja nuklearne elektrane Fukushima u Japanu.

U Finskoj je evropski reaktor s vodom pod tlakom (EPR) u međuvremenu pušten u redovino rad nekih 18 godina nakon početka izgradnje reaktora i 14 godina nakon što je prvobitno planirano da krene u komercijalnu proizvodnju.

Nakon što je prvi put postigao punu snagu u septembru prošle godine, trebao je ući u komercijalnu proizvodnju struje u decembru, ali je početak odgođen nekoliko puta tokom faze testiranja.

Izgradio ga je konzorcij Areva-Siemens predvođen Francuzima, a reaktor je prvi put pokrenut u decembru 2021. i priključen na finsku električnu mrežu u mart prošle godine.

“Probna proizvodnja je završena i danas je počela redovna proizvodnja električne energije. Sada se oko 30 posto finske električne energije proizvodi u Olkiluotou. koji je već imao dva reaktora,” rekli su iz TVO.

S kapacitetom od 1.600 megavata, Olkiluoto 3 je najveći pojedinačni nuklearni reaktor u Europi, dok je ukrajinska elektrana Zaporizhzhia sa svojih šest reaktora najveća nuklearna elektrana.

Finska se nadala da će se oslanjati na novi reaktor za svoje potrebe za električnom energijom ranije ove zime, s obzirom na strah od nestašice energije nakon što je Rusija, glavni dobavljač Europe, napala Ukrajinu i prekinula izvoz plina kao odgovor na zapadne sankcije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -